„Jau kelerius metus iš eilės surinktų taupiųjų lempučių kiekis viršija Vyriausybės numatytą normą – 40 proc. nuo rinkoje parduotų energiją taupančių lempučių, ir tai džiugina. Per 2013 metus surinkome daugiau nei 60 tonų perdegusių taupiųjų lempučių. Viena taupioji lemputė sveria apie 100 gramų, tad, jeigu pas mus galiotų tie patys papročiai, kaip Rytų šalyse, ir už nuotaką mokėtumėte tiek, kiek ji sveria, už 60 kilogramų moterį turėtumėte duoti 600 lempučių, - juokavo įstaigos „Ekošviesa“ vadovas Tadas Ruželė. – Žinoma, teigti, jog dauguma lietuvių yra atsakingi, dar negalime, ir tai natūralu: rūšiavimo įpročiai formuojami dešimtmečius, todėl, kaip ir iki šiol, šviesime visuomenę apie būtinybę atiduoti perdirbti taupiąsias lemputes ir kiek įmanoma labiau plėsime jų surinkimo punktų tinklą“.

Lempučių surinkimo užduotys auga

Trejus metus veiklą vykdančiai organizacijai „Ekošviesa“ iki šiol Vyriausybės užduotį pavykdavo ne tik sėkmingai įgyvendinti, bet ir viršyti planą. Tiesa, šiais metais laukia pasikeitimai: pagal planuojamą Vyriausybės nutarimą, reikės surinkti 5 proc. daugiau taupiųjų lempų nei iki šiol, t.y. 45 proc. nuo rinkoje parduotų taupiųjų lempų. Anot T. Ruželės, išplėtus stambiagabaričių atliekų surinkimo aikštelių tinklą, tai neturėtų būti sunkiai įgyvendinama užduotis, nes dabar be didelių kliūčių galima atiduoti perdirbti lemputes praktiškai visoje Lietuvos teritorijoje.

Lempų surinkimas ir utilizavimas yra ilgalaikė Europos Sąjungos sėkmingai vykdomos ekologinės politikos dalis. ES šalims perėjus prie energiją taupančių elektros lempučių naudojimo, panaudotas lemputes galima išmesti tik tam skirtose vietose, kad vėliau jos būtų saugiai perdirbtos. Neperdirbamos, savo sudėtyje gyvsidabrio turinčios, lempos yra priskiriamos prie pavojingų, žalingą poveikį gamtai turinčių atliekų.
Taupiosios lemputės

Šiuo metu 46 Lietuvos miestuose veikia 86 punktai, kuriuose yra priimamos perdegusios energiją taupančios lemputės. Specialių dėžučių šioms lemputėms surinkti yra Lietuvos elektros skirstomųjų tinklų operatoriaus „Lesto“ klientų aptarnavimo centruose, minėtose stambiagabaričių atliekų aikštelėse, o didesniuose miestuose lemputes priima parduotuvės „Mazgas“, „SLO“ bei „EMP recycling“ padaliniai.

Visą perdegusių lempučių surinkimo punktų sąrašą galima rasti ČIA.

„Ekošviesa“ energiją taupančių lempučių surinkimą Lietuvoje organizuoja nuo 2010 m. Surinktos lemputės atiduodamos elektroninių atliekų perdirbėjams, kurie, naudodami specialias technologijas, saugiai pašalina gyvsidabrį, o stiklą perdirba antriniam panaudojimui. GRYNAS.lt praėjusiais metais lankėsi fabrike, kur šios lemputės yra perdirbamos.