Gruodžio 3 dieną gamtos apsaugos asociacijos „Baltijos vilkas“ tinklapyje buvo paviešinta informacija apie šešis, skirtinguose Lietuvos regionuose, sumedžiotus vilkus po to, kai ministras pasirašė medžioklę nutraukiantį įsakymą.

Aplinkosaugininkų duomenimis, dokumentuose pateikti skaičiai nurodo, jog laikotarpiu nuo lapkričio 7 iki lapkričio 13 dienos skirtinguose Lietuvos rajonuose buvo sumedžioti šeši vilkai. Skaičius pastebimai išaugo ministrui pasirašius įsakymą. Iki to laiko, visoje šalyje per tris savaites buvo sumedžioti 5 vilkai.

Aplinkos ministerijos biologinės įvairovės skyriaus vedėja Lina Čaplikaitė paklausta, ar aplinkosaugininkų turimi duomenys teisingi, GRYNAS.lt sakė apie tai nieko nežinanti.

„Šie duomenys man nežinomi, reikėtų pasitikslinti ir dėl būtinybės kažką panašaus publikuoti ministerijos tinklalapyje.“ – sakė L. Čaplikaitė.

Jei paviešinta informacija pasitvirtintų, medžiotojai nebūtų baudžiami. „Dėl šiemet susiklosčiusių aplinkybių, kvotą nutraukus anksčiau, jokia atsakomybė negresia. Medžioklė nebuvo vykdoma po įsakymo įsigaliojimo.“ – tvirtino biologinės įvairovės skyriaus vedėja L. Čaplikaitė.

Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininko pavaduotojo Euginijaus Tijušo teigimu, medžiotojai laikosi įstatymų ir, pasirodžius draudimams, medžioklę nutraukia.

„Visų pirma, visi medžiotojų klubai informuojami Aplinkos ministerijos apie naujus įstatymus ir jų pataisas. Mes taip pat sekame naujienas „Valstybės žiniose“ ir jokio kriminalo ar sensacijos čia nematau. Tas sumedžiotų vilkų perteklius, matyt, buvo padarytas dar informacijai nepasiekus medžiotojų.“ – aiškino E. Tijušas.
E. Tijušas
Jokio kriminalo ar sensacijos čia nematau. Tas sumedžiotų vilkų perteklius, matyt, buvo padarytas dar informacijai nepasiekus medžiotojų.

Lapkričio 9 dieną aplinkos ministras Gediminas Kazlauskas pasirašė įsakymą, pagal kurį nuo lapkričio 15 dienos sustabdyta 2011 -2012 metų vilkų medžioklė įvedus 5 individų kvotą. Toks vilkų skaičius jau buvo sumedžiotas iki įsakymo paskelbimo.

Aplinkos ministerija priėmė tokį sprendimą, nes diskusijoje tarp gamtosauginių organizacijų ir gamtos tyrimo centro ekologijos instituto kilo nesitarimas dėl siūlomo vilkų medžioklės plano.
Ministro sprendimu 5 vilkų kvota galios, kol nebus priimtas bendras sprendimas.

GRYNAS.lt primena, kad stodama į Europos Sąjungą Lietuva pasirašė Berno konvenciją, kuri įpareigojo sudaryti vilko populiacijos reguliavimo ir apsaugos planą. Praeitų metų vilkų medžioklės kvota buvo 40 individų. Lietuvoje šių žvėrių medžioklė leidžiama nuo spalio 15 d. iki balandžio 1 d. Kai išnaudojama nustatyta kvota, vilkų medžioklės sezonas nutraukiamas anksčiau.