Užstato sistemos sėkmė padėjo pritraukti investicijas gamyklai

„Green Group“ – didžiausia Europoje panaudotų PET butelių perdirbimo įmonė. Stebint didelį panaudotų PET butelių Lietuvos užstato sistemoje surenkamumą, „Green Group“ nusprendė PET pakuočių perdirbimo gamyklą pastatyti ir mūsų šalyje.

Naujoji gamykla Vilniuje, įsikūrusi šalia VšĮ „Užstato sistemos administratorius“ pakuočių skaičiavimo centro, savo veiklą pradėjo šių metų pavasarį – į plastiko perdirbimo gamyklą patenka iš užstato sistemos surinktos vienkartinės PET pakuotės.

Gamyklą Lietuvoje valdo bendrovė „GreenTech Baltic“, kurios direktorius Vladas Venskutonis patvirtina, kad plastiko perdirbimo gamyklos įsikūrimą nulėmė užstato sistemos veiklos rezultatai, rodantys didelį PET butelių surenkamumą. Skaičiuojama, kad pernai Lietuvos gyventojai grąžino net 92 proc. užstato sistemoje dalyvaujančių PET pakuočių.

„Naują plastiko perdirbimo gamyklą turime dėl depozito. Sėkmingas užstato sistemos veikimo pavyzdys padėjo pritraukti tarptautinės atliekų perdirbimo bendrovės investicijas“, – sako jis.

Gamyklai pradėjus veiklą pavasarį, „Green Group“ investicijos į gamyklą Lietuvoje siekė 9 mln. eurų, sukurta 30 darbo vietų. Kaip teigia V. Veskutonis, šiuo metu investicijos siekia apie 10 mln. eurų, o darbo vietų skaičius išaugo iki 39. Anot jo, dabartiniai gamyklos pajėgumai yra virš 1000 tonų produkto per mėnesį.

V. Venskutonis pabrėžia, kad šiuo metu darbas žiedinės ekonomikos principu yra ir naujosios gamyklos Lietuvoje prioritetas. Jo tikimasi pasiekti per artimiausius 3 metus.

„Tolesnes investicijas planuojame skirti tam, kad gamykla taptų žiedinės ekonomikos proceso dalimi. Šiuo metu iš gaunamų vienkartinių PET pakuočių negaminame naujų butelių, o perdirbame pakuotes į mikropluoštą, tačiau ruošiamės investuoti į galimybę dalį gaunamų pakuočių srauto grąžinti į naujų butelių gamybą. Tokiu būdu pasieksime žiedinės ekonomikos tikslus – tai mūsų pagrindinė vizija, kurią norime įgyvendinti Lietuvoje“, – pabrėžia jis.

Pasitikrink žinias

Tikriausiai norite, kad ir jūsų panaudoti plastikiniai buteliai atgimtų naujam gyvenimui? Kad jie patektų į naująją gamyklą, turite naudotis užstato sistema. Tai – puikiausias būdas prisidėti prie aplinkos išsaugojimo.

Be to, naudodamiesi užstato sistema galite dalyvauti įdomiame edukaciniame žaidime „Nacionalinės Eko lenktynės“.

Žaisdami ne tik pasitikrinsite aplinkosaugines žinias, bet taip pat galite laimėti vertingą prizą - elektrinį paspirtuką.

Tai yra žaidimas, skirtas šalies gyventojams, kurie naudojasi užstato sistema. Jo steigėjas - „Užstato sistemos administratorius". Įdomu tai, kad per vasarą šį žaidimą parsisiuntė beveik 18 tūkst. vartotojų.

Tai yra virtualus pramoginis žaidimas, kuriuo žaidžiantiesiems siekiama parodyti, kad užstato sistema yra svarbi aplinkosaugos mechanizmo dalis ir kiekvienas pakuotes grąžinantis asmuo gali rasti būdų, kaip dar geriau tausoti išteklius, atsakingiau vartoti ir kitaip aktyviai prisidėti prie aplinkosaugos bei ekologijos.

Kaip dalyvauti:

1. Priduok tuščias pakuotes į taromatą ir pasiimk taromato išduotą kvitą. Prieš atsiimdamas užstatą, gautą kvitą nusifotografuok.
2. Parsisiųsk programėlę „Nacionalinės Eko lenktynės“,
užsiregistruok. Skenuok kvito brūkšninį kodą ir pradėk žaidimą.
3. Atsakyk į klausimus ir laimėk elektrinį paspirtuką. Susidomėjai? Siųskis programėlę į savo išmanųjį telefoną ir dalyvauk! Daugiau informacijos www.grazintiverta.lt/nel

GreenTech Baltic plastiko perdirbimo gamykla

Panaudotos pakuotės gamykloje virsta mikropluoštu

Jau išsiaiškinome, kad jūsų panaudota tara patenka į naują gamyklą. Įdomu tai, kad nors iki užstato sistemos įvedimo PET pakuočių perdirbimas Lietuvoje sudarė tik apie 33 proc., nuo 2018 m. jis siekia beveik 100 proc. USAD duomenimis, 2018 metais buvo atiduota perdirbti 11,6 tūkst. tonų vienkartinių PET pakuočių, 2019 metais – beveik 11,9 tūkst. tonų.

Kaip aiškina V. Venskutonis, šiuo metu naująją gamyklą per mėnesį pasiekia apie 900 tonų žaliavos, surinktos iš užstato sistemos, kurios gamykloje laukia tolesnis perdirbimo procesas.

„Gamykloje plastiko pakuotes smulkiname, plauname, čia jos tampa plastikiniais dribsniais, kuriuos siunčiame į mikropluošto gamyklą. Mikropluoštas yra žaliava, daugiausiai naudojama įvairių higienos priemonių gamyboje, pavyzdžiui, pleistrų, įklotų. Taip pat mikropluoštas gali būti naudojamas automobilių industrijoje, drabužiuose“, – vardija „GreenTech Baltic“ direktorius.

GreenTech Baltic plastiko perdirbimo gamykla

Surinkimo, perdirbimo ir gamybos procesai vyks tame pačiame kieme

„Green Tech“ įmonių grupei svarbu, kad veikla būtų vykdoma žiedinės ekonomikos principu, užtikrinant, kad panaudoti gaminiai būtų nesunkiai perdirbami į naujus, taip sukuriant nenutrūkstamą jų gyvavimo ciklą ir reikšmingai prisidedant prie atliekų mažinimo.

Svarbus, aplinką tausojantis sprendimas priimtas ir renkantis gamyklos vietą. Atsižvelgiant į tai, kad pagrindinė į gamyklą patenkanti žaliava yra užstato sistemoje surenkamos vienkartinės PET pakuotės, naujoji plastiko perdirbimo gamykla įsikūrė šalia USAD skaičiavimo centro.

„USAD skaičiavimo centras ir PET pakuočių perdirbimo gamykla yra šalia – tai naudinga, nes, sutrumpinus žaliavos transportavimo kelią, į aplinką išmetama mažiau anglies dioksido. Ateityje toje pačioje vietoje vyks ne tik surinkimo ir perdirbimo procesai – galutinio produkto gamyba taip pat vyks tame pačiame kieme. Svarbiausias prioritetas yra žiedinės ekonomikos užtikrinimas, šio tikslo dabar ir siekiame“, – teigia V. Venskutonis.

Svarbu paminėti tai, kad tinkamai parinkta gamyklos vieta prisideda prie šiltnamio efekto mažinimo. Be to, kai abu objektai šalia, išauga efektyvumas, sutrumpėja pakuotės prikėlimo naujam gyvenimui ciklas. O sutrumpinus šį ciklą pakuotės greičiau perdirbamos ir paverčiamos naujais gaminiais, taip mažinamas pirminių išteklių/žaliavų poreikis.

Taigi, norint išsaugoti švarią aplinką vien tik technologijų neužtenka, reikia ir mūsų visų pastangų. Neišmeskime tuščios taros į šiukšlių kibirą, bet prikelkime ją antram gyvenimui naudodamiesi užstato sistema.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (71)