Krašte plintant naujai madai sodybose turėti laukinių gyvūnų, ne visi taip „papuošusieji“ savo kiemus sugeba įrodyti gyvas grožybes įsigiję teisėtai ir turi dokumentus, leidžiančius jas laikyti nelaisvėje, rašo „Lietuvos žinios“.

Aplinkosaugininkai teigia, kad pastaruoju metu daugėja žmonių, norinčių sodybose laikyti laukinius gyvūnus. Vien Marijampolės aplinkos apsaugos departamentas yra išdavęs 163 tokius leidimus. Šiuo metu Suvalkijoje populiariausi danieliai ir šernai. Be jų, nelaisvėje taip pat auginami muflonai, stirnos, juodosios voverės, meškėnai, beždžionės, vilkai, daugiau kaip 30 rūšių paukščių, keletas retų rūšių vėžlių ir net du liūtai.

Tačiau aplinkosaugininkai aptinka ir nelegaliai sodybose laikomų laukinių gyvūnų. Marijampolės gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos vyresnysis specialistas Egidijus Baltrušaitis pasakoja, kad dažniausiai Suvalkijos gyventojai mėgsta neteisėtai laikyti danielius bei šernus, rasta ir nelegaliai auginta stirna. Visais atvejais aplinkosaugininkai priekaištų dėl laukinių gyvūnų laikymo sąlygų neturėjo.

Aplinkos ministerijos Biologinės įvairovės skyriaus vedėjo, gamtininko Selemono Paltanavičiaus nuomone, laukinių gyvūnų laikymas sodybose - veikiau kultūros reiškinys. „Europoje tai įprastas dalykas. Iki šiol buvo tik laiko klausimas, kada ši tradicija pasieks Lietuvą. Nyderlanduose teko matyti kiemuose šokinėjančias kengūras“, - „Lietuvos žinioms“ teigė gamtininkas.