Lietuva pradeda rengtis parodai „EXPO 2012“ - Pietų Korėjoje planuojama pristatyti ne tik šalies pajūrį ir jūrų uostą, bet ir kalbėti apie, anot Aplinkos ministerijos, „pavojų keliančius objektus“ - dujotiekį „Nord Stream“, Baltijoje palaidotus cheminius ginklus.

„EXPO 2012“ tema - „Gyvasis vandenynas ir pakrantės“ (The Living Ocean and Coast). Paroda Pietų Korėjos Yeosu mieste rengiama per pertrauką tarp kas penkerius metus vykstančių didžiųjų pasaulinių parodų.

Kitais metais nuo gegužės iki rugpjūčio vyksiančiame renginyje, planuojama, dalyvaus per šimtą šalių, kurių paviljonus, kaip planuoja organizatoriai, apžiūrės daugiau nei 8 mln. lankytojų.

Anot Romo Jankausko, Lietuvos ekspozicijos generalinio komisaro ir Aplinkos ministerijos Visuomenės informavimo ir švietimo skyriaus vedėjo, Lietuva gali tikėtis, kad jos ekspoziciją apžiūrės apie milijoną žmonių.

„EXPO 2010“ Šanchajuje Lietuvos stendą aplankė daugiau nei 5 mln. žmonių, tačiau tai buvo didžioji pasaulinė paroda. Renginys Pietų Korėjoje - kur kas kuklesnis, tačiau ši šalis - įdomi, stiprios ekonomikos valstybė ir Lietuva galėtų tapti jai įdomesnė ir investavimo, ir turistų prasme. Taip pat bus laukiama lankytojų iš Kinijos, Japonijos“, - sakė R. Jankauskas.
Lietuva pasaulinėse parodose dalyvauja nuo 1900 metų (pirmą kartą Paryžiuje vykusioje pasaulinėje parodoje neoficialiai pristatyti šalies buitis, tautiniai kostiumai ir tuo metu carinės valdžios drausta lietuviška spauda).

Jo teigimu, renginiui Lietuva turėtų skirti apie 4 mln. litų. „EXPO“ Japonijoje buvo skirta apie 10 mln. litų, Saragosoje - per 6 mln. litų, Šanchajuje - per 10 mln. litų“, - lygino R. Jankauskas. Pasiruošimą šią savaitę pradės koordinacinė komisija.

„Artimiausią mėnesį, iki balandžio, bus labiau „išdirbtos“ idėjos. Lietuva turi daug ką pristatyti - ir Kuršių neriją, ir jūrų uostą, ir pamario kultūrą, ir be gintaro turbūt nebus apsieita. Taip pat bus rengiama konkurso paviljonui įrengti techninė dokumentacija. Organizatoriai nemokamai siūlys plotus, kurių dydis - arba 16 ir 16 metrų, arba du, tris, keturis kartus didesnis. Lietuvos, matyt, nebus mažiausias, bet nebus ir didžiausias. Reikės nutarti, kaip tą plotą įrengsime“, - sakė R. Jankauskas.

Anot jo, paroda galėtų dominti pajūrio savivaldybes, joje taip pat žadama kalbėti apie „pavojų Baltijai keliančius objektus – eksploatuojamą naftos telkinį D-6, tiesiamą „Nord Stream“ dujotiekį, po Antrojo pasaulinio karo jūroje palaidotus cheminius ginklus ir kitus dalykus“.

Tarp pasirengimą parodai koordinuosiančios komisijos narių - kultūros viceministras Deividas Staponkus, Lietuvos architektų sąjungos pirmininkas Gintautas Blažiūnas, architektas Algirdas Kaušpėdas, savaitraščio „Literatūra ir menas“ vyriausiasis redaktorius Kornelijus Platelis, dainininkas Andrius Mamontovas, žurnalistė Edita Mildažytė, politologas Raimundas Lopata.

Lietuva pasaulinėse parodose dalyvauja nuo 1900 metų (pirmą kartą Paryžiuje vykusioje pasaulinėje parodoje neoficialiai pristatyti šalies buitis, tautiniai kostiumai ir tuo metu carinės valdžios drausta lietuviška spauda). Oficialiai mūsų šalis dalyvavo 1937 ir 1939 m. pasaulinėse parodose ir visose, kurios vyko po Nepriklausomybės atgavimo 1990 metais.