Taupumas ir rūpestis aplinka skatina apgalvotai naudoti vandenį, o lietaus vandens naudojimo sistemos leidžia sutaupyti daug geriamojo vandens. Patirtis rodo, kad lietaus vandeniu galima padengti apie pusę viso buityje naudojamo vandens poreikio. Šis vanduo gali būti naudojamas sodo ir daržo laistymui, tualeto bakelio papildymui, skalbimui ir pan. 

Anot UAB „Eneka“ specialistės Juditos Navickaitės, dar maždaug trečiame amžiuje prieš Kristų bendruomenės Beludžistane (dabartinis Pakistanas, Afganistanas ir Iranas) naudojo lietaus vandenį drėkinimui. Šiais laikais Lietuva gali pasinaudoti tokių valstybių kaip Izraelis pavyzdžiu. Izraelio gamtinės sąlygos labai nedėkingos tradiciniam žemės ūkiui vystyti. Didžioji dalis šios šalies teritorijos – dykumos, natūralūs vandens resursai labai riboti. Nepaisant to, lietaus vandens naudojimo sistemų dėka ta dykuma žaliuoja, nors lyja tik žiemos mėnesiais ir nebūtinai gausiai. Taigi, Izraelyje itin vertinamas lietaus vanduo, jis yra surenkamas, kaupiamas ir naudojamas. Lietaus vandens kaupimo tradicijos Izraelyje yra taip pat labai senos. Tuo gali įsitikinti ir minios piligrimų, iš viso pasaulio plūstančių aplankyti Šventosios žemės.

Lankant Šventajame rašte aprašytas vietas krenta į akis tai, kad viename iš piligrimams rodomų objektų – buvusiuose pasiturinčiai Jeruzalėje gyvenusių Šv. Marijos tėvų namuose – yra išlikę tų laikų didžiulių vandens kaupimo talpų su dumblo nusodintuvais liekanos.
Citata
Bermuduose galioja įstatymas, kuris įpareigoja visus naujos statybos namus turėti lietaus vandens kaupimo sistemas, toks pat įstatymas galioja ir Mergelių salose (JAV). Teksase taikomos lengvatos lietaus vandens kaupimo sistemoms įsigyti.

Kitas pavyzdys – Kinija. Vandens išteklių stoka tapo vienu didžiausių Kinijos valdžios galvos skausmų. Valstybė nebeįstengia juo aprūpinti vis gausėjančios visuomenės. Nieko nuostabaus, kad net 23 milijonus gyventojų turintis Šanchajus jau įsigijo lietaus vandenį kaupiančius rezervuarus.
Bermuduose galioja įstatymas, kuris įpareigoja visus naujos statybos namus turėti lietaus vandens kaupimo sistemas, toks pat įstatymas galioja ir Mergelių salose (JAV). Teksase taikomos lengvatos lietaus vandens kaupimo sistemoms įsigyti.

Džiugu, kad lietaus vanduo jau kaupiamas ir naudojamas ir mūsų šalyje. Ir ne tik individualiuose gyvenamuose namuose. Vieni pirmųjų Lietuvoje daugiabučių gyvenamųjų namų rajone lietaus vandens kaupimo talpyklas įsirengė vilniečiai. Tai sektinas pavyzdys ir kitų miestų gyventojams, kai aplinkos priežiūrai naudojamas lietaus vanduo. Įsirengus tokią sistemą, karštomis vasaros dienomis, nebereikės bijoti sulaukti didelės sąskaitos už vandenį.