Vasara – tai metas, kuomet daugelis savo atostogas ar šiltus savaitgalius stengiasi praleisti gamtoje. Kiekvienas tikisi rasti žalią ir švarų gamtos kampelį, tačiau neretai tenka susidurti su nemaloniomis staigmenomis – šiukšlintojais ar šiukšlynu stovyklavietėje. 
Mantas Varaška
Šiukšlintojo paviešinimas savaime yra bausmė. Daugelis norime gyventi švarioje ir saugioje aplinkoje, tad visuomenėje svarbu palaikyti ir stiprinti nepakantumą tiems, kas teršia bei alina mūsų sveikatą.

Teršėjai labai dažnai lieka nepagauti, todėl kitą sykį nesijaudindami drabsto butelius ar plastiko pakuotes gražiausiuose Lietuvos kampeliuose. Tačiau akcijos „Nutverk šiukšlintoją” metu į aktyvių gamtos mylėtojų akiratį pakliuvę šiukšlintojai gaus ko nusipelnę – juos atiduosime GRYNAS.lt skaitytojų teismui.

Jei esate neabejingi gamtai, kviečiame nenusisukti, kuomet matote nusižengimą gamtai darančius Lietuvos gyventojus ar gamtoje pūpsančius šiukšlių kalnus. Filmuokite, fotografuokite aplinką teršiančius asmenis ar nelegalius sąvartynus bei dalinkitės nuotraukomis ir vaizdo įrašais GRYNAS.lt rubrikoje „Nutverk šiukšlintoją“.

Visas užfiksuotas nuotraukas galite siųsti el. paštu siukslintojai@grynas.lt.

„Šiukšlintojo paviešinimas savaime yra bausmė. Daugelis norime gyventi švarioje ir saugioje aplinkoje, tad visuomenėje svarbu palaikyti ir stiprinti nepakantumą tiems, kas teršia bei alina mūsų sveikatą. Projektas „Nutverk šiukšlintoją“ siejamas ne tik su konkrečių teršėjų nubaudimu, bet ir atgrąsymu sekti jų pavyzdžiu”, – apie socialinės akcijos tikslus pasakojo Elektronikos platintojų asociacijos vadovas Mantas Varaška.
Šiukšlynas miške/ K. Kakanio nuotr.

Aplinkos apsaugos inspektoriai drausmins piktavalius

Nors vis daugiau žmonių supranta atliekų tvarkymo ir rūšiavimo svarbą bei įsitraukia į Lietuvoje vykdomas socialines aplinkosaugos akcijas, anaiptol ne visi atliekas tvarko sąžiningai. Pastaruoju metu sugriežtinus reikalavimus ir padidinus įkainius už atliekų išmetimą į aplinką, tarša sumažėjo, tačiau vis dar yra žmonių, kurie atliekomis atsikrato nelegaliai - užuot rūšiavę ir išmetę į specialius konteinerius, šiukšles palieka šalia upių, ežerų, pamiškėse.

„Deja, užfiksavus nelegalų šiukšlyną ne visuomet įmanoma nustatyti pažeidėją, tuomet šiukšlintojai lieka nenubausti ir šiukšlynus tenka tvarkyti valstybės lėšomis. Iš kitos pusės, kontrolės sugriežtinimas ir baudų didinimas nėra tos vienintelės priemonės, kurios padėtų sumažinti nelegalių šiukšlynų skaičių. Ne mažiau svarbus yra visuomenės aplinkosauginis sąmoningumas, kurį reikia nuolat skatinti,“ – sako prie akcijos vykdymo prisijungusios Aplinkos apsaugos agentūros direktorius Raimondas Sakalauskas. 

Aplinkos apsaugos agentūros specialistai gautus pranešimus apie šiukšlintojus arba atliekomis užterštas teritorijas pagal kompetenciją perduos regionų aplinkos apsaugos departamentams arba kitoms institucijoms, kurios teisės aktų nustatyta tvarka nustatys pažeidėjus ir taikys tam tikras drausminimo priemones.

Pilietiškiausi gamtos mylėtojai skries virš Neries

 Socialinės akcijos metu visi, norintys gyventi sveikoje ir saugioje aplinkoje, kviečiami dalintis išsamia informacija bei vaizdo medžiaga, kurioje užfiksuoti nelegalūs sąvartynai, ypač esantys nacionaliniuose ir regioniniuose parkuose, gamtos rezervatuose ar kitose saugomose teritorijose.

Kiekvieną savaitę bus dalinami prizai atsiuntusiems gėdingiausius šiukšlintojus ar prišiukšlintas teritorijas. Šios vasaros sekliams, nutvėrusiems didžiausius teršėjus, dovanosime „UNO” parko įsteigtas dovanas – pramogas gražioje vietovėje įsikūrusiame nuotykių parke. Linksmybės gamtos prieglobstyje skatins apsidairyti aplink ir pamąstyti apie mūsų pareigą rūpintis savo aplinka.
Pramogos „UNO parke“

Didžiausio Baltijos šalyse nuotykių parkų tinklo „UNO” parko laipynes rasite keturiuose Lietuvos kampeliuose: Vilniuje, Kaune, Druskininkuose bei Šiauliuose. Pastarajame mieste „UNO” parkas įsikūręs atnaujintame centriniame parke. Druskininkuose naujų potyrių patirsite skriedami per Nemuną, Vilniuje siūloma išbandyti jėgas laipiojant tarp medžių įrengtomis laipynėmis Spalvotųjų šaltinių parke prie Neries, netoli Valakupių tilto. Kaune laipynių trasa įkurta prie Lampėdžių karjero.

Laipynės medžiuose įkvepia ne tik vaikus, bet ir suaugusius - užduotis kabant ore įveikti daug sunkiau, nei atrodo iš pirmo žvilgsnio.

Raimondas Sakalauskas
Kontrolės sugriežtinimas ir baudų didinimas nėra tos vienintelės priemonės, kurios padėtų sumažinti nelegalių šiukšlynų skaičių. Ne mažiau svarbus yra visuomenės aplinkosauginis sąmoningumas, kurį reikia nuolat skatinti.
Informaciją apie nufotografuotus ar nufilmuotus pažeidimus Aplinkos apsaugos agentūra perduos atitinkamiems regionų pareigūnams. Tam, kad šioms institucijoms būtų lengviau nustatyti pažeidėjus, siunčiamoje informacijoje būtina pateikti kuo daugiau detalių: įvardinti objektą, pažeidimą, tikslią jo vietą arba koordinates, taip pat, esant galimybei, identifikuoti pažeidėją.
Pramogos „UNO parke“

Bendradarbiaujant su savivaldybėmis taip pat bus siekiama sutvarkyti ir visus kitus, aktyvių piliečių nurodytus nelegalius šiukšlynus.

Akciją įgyvendina Elektronikos platintojų asociacija (EPA), Aplinkos apsaugos agentūra bei kanalas GRYNAS.lt, akcijos globėja – Lietuvos Respublikos aplinkos ministerija.