„Darom“ Lietuvoje gyvuoja jau 11 metų

Šiemet akcija „Darom“ vyks balandžio 21 dieną. Jos vadovė Austė Juozapaitytė džiaugiasi, kad Lietuvoje ji gyvuoja jau 11 metų.

Deja, visų laurų dėl akcijos idėjos lietuviai prisiimti negali: tikrieji jos sumanytojai yra estai. Mūsų šalis buvo viena pirmųjų, prisijungusių prie „Darom“ (angl. „Let's do it World“), o šiandien šiam judėjimui (taip „Darom“ vadina patys organizatoriai) priklauso jau 113 pasaulio valstybių.

„Darom“ akcija yra vienas didžiausių renginių Lietuvoje, atkreipiantis dėmesį ne tik į aplinkosaugos problemas Lietuvoje ir visame pasaulyje, bet skatinantis savanorystės, socialinio atsakingumo ir pilietiškumo jausmus“, – mano akcijos organizatoriai.

Pirmieji „Darom“ entuziastai į talką susirinko 2008 metų pavasarį. Tąkart buvo surinkta daugiau nei 500 tonų atliekų. 2009 metais akcija ir vėl suorganizuota. Rinkti atliekų susirinko kur kas daugiau žmonių nei 2008-aisiais. Skaičiuojama, kad tais metais visoje Lietuvoje darbavosi apie 45 tūkst. savanorių.

„Darom“ organizatorių duomenimis, 2010 metais buvo įregistruota daugiau nei 1 tūkst. tvarkymosi taškų, kuriuose akcijos dieną tvarkėsi net 100 tūkst. savanorių; jie surinko apie 12 tūkst. tonų atliekų. Kitais, 2011 metais, „Darom“ organizatoriai dalyvius kvietė ne tik sutvarkyti aplinką, bet ir rūšiuoti. Tąkart akcijai sugalvotas šūkis „Kuo mažiau atliekų į sąvartynus!“ Atliekos buvo renkamos 3,5 tūkst. vietų, jose plušėjo net 150 tūkst. savanorių, surinkusių apie 5 tūkst. tonų atliekų.

2012 metais „Darom“ akcijoje dalyvavo rekordinis skaičius savanorių – 210 tūkst., tačiau atliekų surinkta mažiau nei praėjusiais metais – 1,5 tūkst. tonų. Kaip teigia patys organizatoriai, tąkart pastebėta, kad atliekų kiekiai aplinkoje pagaliau mažėja.

2013 metais surengtoje talkoje dalyvavo mažiau savanorių nei praeitais metais, tačiau atliekų buvo surinkta daugiau nei 2 tūkst. tonų. Tiesa, dalyviai atliekas tinko ne tik miestuose, bet ir miškuose.

2014 metais „Darom“ organizatoriai akcijos dalyviams pateikė naujieną. Pavasarį jie pradėjo subūrę „Darom“ patrulių komandą, ši turėjo suvaldyti piktavalius šiukšlintojus. Tais metais vykusios talkos metu dalyvavo apie 200 tūkst. savanorių ir buvo surinkta apie 2 tūkst. tonų atliekų.

Kitais, 2015 metais, „Darom“ organizatoriai talką išplėtė: dalyviai buvo skatinami atliekas rinkti ir iš vandens telkinių. Akcijoje dalyvavo apie 250 tūkst. savanorių, surinkta apie 2 tūkst. tonų atliekų ir išvalyta daugiau kaip 100 vandens telkinių visoje Lietuvoje.

2016 metais „Darom“ organizatoriai daug dėmesio skyrė oro taršai mažinti. Jie kvietė Lietuvos gyventojus į kasmet vykstantį miškasodį, patys Vilniuje pasodino ąžuolą, tapusį „Darom“ simboliu. Atliekų rinkimo akcijoje tais metais dalyvavo apie 260 tūkst. žmonių, o surinkta apie 2 tūkst. tonų atliekų.

Šiemet akcija skirta baterijų gamtoje prevencijai

Pernai į kasmetinę „Darom“ talką susirinko apie 250 tūkst. žmonių.

„Susirinko iki ketvirčio milijono dalyvių, tad manome, kad, preliminariais duomenimis, bus surinkta iki 2 tūkst. tonų atliekų. Mes remiamės ankstesnių metų patirtimi ir tuo, kiek žmonių užsiregistravo, kiek jų dalyvauja su mokyklomis, įvairiomis organizacijomis, kariuomene, skautais, miestelių bendruomenėmis. Daugiausia atvyksta iš didžiųjų miestų, tačiau neatsilieka ir miesteliai – tvarkosi visi, visos Lietuvos savivaldybės yra aktyvios“, – akcijos dieną BNS sakė akcijos „Darom 2017“ vadovė Kristina Baranovaitė.

Praeitais metais talkos metu daugiausia rasta komunalinių atliekų. Iš vandens telkinių, pakelių, miškelių ištrauktos ir surinktos padangos. Viename iš Rokiškio tvarkymosi taškų rastas ypač didelis kiekis padangų, jos buvo paslėptos plėvele. Klaipėdoje iš vandens telkinių ištrauktos ne tik padangos, bet rastas ir senas vežimėlis, metalinė konstrukcija.

Šiemet, anot „Darom“ vadovės A. Juozapaitytės, akcijos metu planuojama surinkti apie 200 tūkst. pilnų maišų atliekų. 60-yje „Darom“ organizuojančių savivaldybių dalyvauti talkoje aktyviai registruojasi įmonės, bendruomenės, švietimo įstaigos.

„Šiemet „Darom“ akcija atkreipia gyventojų dėmesį į baterijas. Jos yra pavojingos atliekos, kuriose yra aplinkai ir žmogui pavojingų sunkiųjų metalų bei kitų medžiagų. Akcijos metu gyventojai galės sudėti baterijas į specialius „Darom“ taškuose esančius maišus – taip jos bus saugiai utilizuojamos“, – pabrėžia A. Juozapaitytė.

Atliekų aplinkoje kasmet mažėja

„Darom“ iniciatyvą palaiko ir Aplinkos ministerija. Atliekų departamento Atliekų prevencijos ir tvarkymo strategijos skyriaus vedėja Jurgita Gaižiūnienė pabrėžia, kad tokios nevyriausybinių organizacijų veiklos prisideda prie atliekų aplinkoje mažinimo ir visuomenės sąmoningumo didėjimo.

„Nors tas pats žmogus kada nors galbūt išmetė šiukšlę gamtoje, dalyvaudamas akcijoje, jis ją pakelia, todėl bet kuriuo atveju ši akcija tikrai prisideda prie tinkamo atliekų tvarkymo, net jeigu jos ir buvo patekusios ne į tą vietą, į kurią turėjo pirmiausia patekti“, – teigia J. Gaižiūnienė.

Ji tęsia, kad pastaraisiais metais Lietuvoje iš tiesų pastebimas atliekų aplinkoje mažėjimas: „Per visus 2014 metus atliekų visoje Lietuvoje buvo surinkta 20 517 tonų. 2016 m. – 13 725 tonos. Per keletą metų atliekų žymiai sumažėjo.“

DELFI dalyvauja "Darom"

Anot Aplinkos ministerijos atstovės, Lietuvoje galima dar labiau sumažinti atliekų kiekį šviečiant gyventojus, kad kiekviena į aplinką patekusi šiukšlė gali turėti didelį neigiamą poveikį gamtai, o tinkamai sutvarkyta gali „prisikelti“ naujam gyvenimui ir virsti nauju gaminiu – taip tausojami ištekliai ir nekenkiama aplinkai.

Būtent todėl kasmetinė „Darom“ akcija, anot jos vadovės A. Juozapaitytės, yra ne tik pavasarinė talka, bet ir svarbi aplinkosauginės edukacijos dalis bei renginys, suburiantis bendruomenes, kaimynus. „Darom“ organizatoriai kviečia registruotis į talką tinklalapyje www.mesdarom.lt ir išsirinkti norimą tvarkymosi tašką, akcijos dieną atvykti į pasirinktą vietą ir smagiai praleisti laiką su kitais aktyviais piliečiais, paskolinti grėblį ar padėti patempti sunkų maišą, o, pasibaigus akcijai, kartu su bendruomene suorganizuoti iškylą jau tvarkingoje teritorijoje.