Už eglę prie konteinerio – bauda

Po švenčių skubant grįžti į įprastą rutiną gyventojai nedelsia ir atsikratyti nupuoštos Kalėdų eglės. Kasmet po Trijų Karalių prie konteinerių atsiduria dešimtys gyvų kalėdinių medžių. Nors už tai gyventojams gresia baudos, šio įpročio, matyt, atsikratyti sunku, nepaisant to, kad yra ne viena alternatyva, kaip pagarbiai atsisveikinti su kalėdinį džiaugsmą per visas šventes teikusiu medeliu.
Kaip jau GRYNAS.lt yra rašęs, žaliųjų atliekų šalinimas sąvartynuose nuo 2003 m. sausio 1 d. draudžiamas. Nuo praeitų metų sausio 1 d. įsigaliojo Administracinių nusižengimų kodeksas, nustatantis baudas ir už netinkamą atliekų tvarkymą. Išmetus kalėdines eglutes tam neskirtose vietose, gyventojams gali grėsti piniginės baudos, kurios dydis priklauso nuo atliekų kiekio. Už tinkamą atliekų rūšiavimo nevykdymą, vadovaujantis minėto kodekso nuostatomis, gali būti pritaikyta bauda nuo 20 iki 80 Eur.

Išmestos eglutės

Pirmiausia siūlo pasodinti

Aplinkos ministerijos Atliekų politikos grupės vyr. specialistė Simona Kulikauskienė pasakoja, kad užuot Kalėdų eglę palikę prie konteinerių, gyventojai gali ją naudoti ir toliau, tik kitoms reikmėms. Pavyzdžiui, kaip GRYNAS.lt jau rašė, jeigu Kalėdų simboliu namuose buvo gyva eglutė vazone, geriausia, jei ji būtų sugrąžinta į mišką ar sodą – vėl pasodinta.

VĮ Valstybinių miškų urėdijos Dubravos regioninio padalinio Raudondvario medelyno viršininkė Rima Žebrauskaitė pasakojo, kad gyvą eglę vazone būtina laistyti, kartas nuo karto vandeniu apipurkšti eglės spyglius. Taip pat negalima jos laikyti šalia radiatorių, stengtis apsaugoti eglutę nuo tiesioginės šilumos ar karščio.

„Geriausia būtų nenešti eglių į šiltą patalpą. Balkone laikyti irgi ne visada tinka, nes balkonai dažnai būna įstiklinti, dar jeigu išeina langai į pietų pusę ir labai švies saulė kokiam, sakykime, vasario mėnesį, ir gali eglę nudeginti, išdžiovinti. Reikia laikyti kuo vėsesniame kambaryje ir kuo trumpesnį laiką“, – akcentavo specialistė.

Vis dėlto, anot jos, išlaikyti eglutę gyvybingą ir ją nupuošus sėkmingai pasodinti pavyksta ne kiekvienam ir esminio recepto, kaip tai padaryti, nėra.

Išmestos kalėdinės eglutės

„Jeigu žemė neįšalus, galima sodinti ir sausio mėnesį. Galbūt reikėtų apsaugoti nuo šalčių, vėjo ir saulės uždengus eglišakėmis. Aišku, jei žemė įšalus, pasodinti neišeis, tai tokiu atveju reikėtų išnešti į šaltesnę patalpą. Gal ne iš karto iš kambario į lauką nešti, o dar kurį laiką palaikyti šaltoje patalpoje, kad nebūtų staigaus temperatūros pasikeitimo. Pripratinti prie lauko, netgi galima eglę su visu vazonu pirmiausia išnešti į lauką, apkasti sniegu vazoną, apdėti eglišakėmis, ar garaže palaikyti“, – rekomendavo miškininkė.

Eglutė – dekoravimui

Kaip primena Aplinkos ministerijos Atliekų politikos grupės vyr. specialistė S. Kulikauskienė, gyvos eglutės vazonuose puikiai tinka dekoravimui ir taip pat suteikia ilgalaikę naudą gamtai. Eglutę galima persodinti kieme, sodyboje, sode, miške. Tiesa, tais atvejais, kai gyventojai neturi galimybės pasodinti eglės, matoma, kad eglutė nebeprigytų pasodinta, S. Kulikauskienė skatina gyventojus būti kūrybingais.

„Jei įmanoma stengtis panaudoti eglutes savo reikmėms. Pavyzdžiui, uždengti jautrius šalčiui augalus savo sode ar kieme, plonas egles šakų sluoksnis gali būti puikus komposto dėžės pagrindas ir t.t.“, – rekomenduoja pašnekovė.

Toms pačioms reikmėms galima panaudoti ir kirstinių eglučių, kurios dažniausiai ir atsiduria prie konteinerių, šakas. Gyvas nupuoštas Kalėdų eglutes taip pat galima nuvežti į žaliųjų atliekų kompostavimo aikšteles. Žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelių adresus galima rasti ČIA.

Taip pat jau eilę metų Lietuvoje, daugelyje miestų, yra vykdomos įvairios akcijos, kurių metu gyventojai skatinami nupuoštas eglutes atiduoti perdirbti. Surinktos eglutės perduodamos katilinėms, naudojančioms biokurą arba vežamos į žaliųjų atliekų kompostavimo aikšteles.

„Gyventojams po švenčių yra sudaromos galimybės eglutėmis atsikratyti civilizuotai. Daugiau informacijos apie eglučių surinkimo vietas bus galima rasti savivaldybės arba regioninio atliekų tvarkymo centro internetiniame puslapyje. Taip pat galima susisiekti su savo atliekų vežėju“, – rekomenduoja S. Kulikauskienė.

Vilniaus miesto gyventojai turi galimybę gyvą eglę nuvežti į specialų tašką savo mikrorajone. Kaip informuoja Vilniaus miesto savivaldybė, specialūs taškai yra gyventojams patogiose vietose. Jų sąrašą rasite ČIA.

Kalėdų eglė

Anot savivaldybės, vilniečiai kviečiami nupuoštas kalėdines eglutes palikti specialiai tam skirtose vietose – šiemet visame mieste yra apie 80 eglučių surinkimo taškų, tai 4 kartus daugiau nei pernai. Su atliekų vežėjais susitarta, kad iš surinkimo vietų eglės bus vežamos visą sausio mėnesį. Per sausį iš specialių aikštelių surinktos eglutės bus vežamos utilizuoti ir į kompostavimo aikšteles.

Dirbtinės eglutės – į specialias aikšteles

Tiems, kurie po šių švenčių nusprendė atsinaujinti ir išmesti dirbtines plastikines Kalėdų eglutes, taip pat reikia žinoti, kad konteineriai nėra vieta, kur galima jas palikti. Kaip informuoja Aplinkos ministerijos Atliekų politikos grupės vyr. specialistė S. Kulikauskienė, dirbtines eglutes galima patiems pristatyti į didelių gabaritų (stambiagabaričių) atliekų surinkimo aikštelę. Jų sąrašą galima rasti ČIA.

Tiesa, mažas plastikines eglutes galima mesti į plastikui skirtus rūšiavimo konteinerius, bet prieš tai reikėtų pasitikslinti su savo atliekų tvarkytoju.

„Aplinkos ministerija skatina gyventojus ne tik atsakingai rūšiuoti dirbtines Kalėdų eglutes, bet pagalvoti kaip būtų galima išvengti atliekų: atsibodusią ar jums nebetinkančią eglutę atiduoti, padovanoti kitiems., pvz. kai kuriose savivaldybėse yra įrengti naudotų daiktų keitimosi paviljonai, kuriuose gyventojai gali palikti nebereikalingus daiktus arba pasinaudoti socialiniuose tinkluose veikiančiuose atiduotuvių grupėmis. Informacija apie daiktų keitimosi pavilijonus galima rasti regioninio atliekų tvarkymo centro internetiniame puslapyje“, – pažymi S. Kulikauskienė.