Pakalnutėmis prekiaujančių žmonių buvo rasta Kalvarijų ir Šeškinės turgavietėse. Vis dėlto nei vienam pažeidėjui nebuvo surašytas protokolas. Prieš pakalnučių sezono bumą aplinkosaugininkai prevenciškai įspėjo prekeivius, kad to daryti negalima.

Paprastosios pakalnutės yra įrašytos į Apribotų ar draudžiamų rinkti bei prekiauti laukinių augalų ir grybų sąrašą. Pagal galiojančius teisės aktus draudžiama prekiauti paprastosios pakalnutės žiedynais bei lapais. Pagal Administracinių teisės pažeidimų kodeksą, už tvarkos pažeidimą skiriama bauda piliečiams nuo 7 iki 28 eurų ir pareigūnams – nuo 72 iki144 eurų.

Reide dalyvavęs Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininko pavaduotojas Darius Simanavičius GRYNAS.lt pasakojo, kad dažniausiai pagauti pakalnučių prekeiviai teisinasi, jog pakalnutes skynė iš savo darželių, o ne iš miškų.

Tačiau nubausti gali būti ir tie, kurie prekiauja šiomis gėlėmis, skintomis net ir savo darželiuose. Vėliau jie gali skųsti nutarimą teismui. Žinoma, aplinkosaugininkas pripažino, kad dažniausiai pakalnutėmis prekiauja prie pensijos norinčios prisidurti močiutės, todėl dažnai žmogų svarbu įspėti. Ir net minimali (3,5 eurų) bauda gali suveikti kaip atgrasymo mechanizmas.

Viena pakalnutėmis ketvirtadienį prekiavusi moteris aiškinosi, kad pakalnutes skynė iš savo darželio. O paprašyta pateikti adresą, kur yra jos gėlių darželis, moteris pasimetė ir pradėjo aiškinti, kad pakalnutes skynė savo draugų darželyje. Paklausus ir to darželio adreso, moteris sakė, kad pakalnutes jai atnešė į turgų draugai.

Dar viena moteris aiškinosi nežinojusi, kad pakalnutėmis prekiauti negalima. Paklausta, kur rinko šias gėles, ji teigė, kad prisiskynė darželyje, vėliau sakė, kad darželyje prie miško, o galiausiai prisipažino, kad miške.

Dar vienos prekeivės Kalvarijų turguje surasti nepavyko. Aplinkosaugininkai spėjo, kad greičiausiai ji, pamačiusi pareigūnus, paliko savo prekybos vietą su visomis „gėrybėmis“ ir viską stebėjo iš tolo.

Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Sigitas Mikėnas GRYNAS.lt atskleidė, kad pasiteisinimai, jog draudžiamos rinkti gėlės atsineštos iš darželių, yra vieni dažniausių.

„Kai pražysta pakalnutės, pareigūnai visuomet tikrina ir organizuoja reidus. Šis pažeidimas fiksuojamas metai iš metų. Tiesiog ne taip greitai žmonių sąmonėje kažkas pasikeičia, ypač vyresnės kartos žmonių. Dažnai žmonės teisinasi, kad pakalnutės yra iš darželių, tačiau jeigu kyla ginčai, nagrinėjant bylą aiškinamasi aplinkybės. Tačiau nepasitaikė tokių atvejų, kad žmogus įrodytų, kad jis turi darželį. Dažniausiai pažeidėjas gyvena daugiabutyje ir jokio darželio ten nėra. Juk asmeniui, kuris augina pakalnutes, skinti ir nešti kažkur pardavinėti tiesiog yra nelogiška“, - sakė S. Mikėnas.