Remiantis daugiau nei 35 tūkst. atliktų tyrimų duomenimis, nuo praėjusio šimtmečio 8-ojo dešimtmečio koralų sumažėjo daugiau nei 50 proc.

Ataskaitos autorių teigimu, tokią tendenciją lemia industrinė žvejyba ir įvairios ligos. Tokia tendencija tęsis, jeigu nebus imtasi veiksmų, tačiau sustiprinus apsaugą, to būtų galima išvengti.

IUCN Jūrų programos vadovas Karlas Gustafas Lundinas (Carl Gustaf Lundin) pabrėžė, kad tyrimų išvados kelia didelį susirūpinimą.

Ataskaitoje, prie kurios taip pat prisidėjo Pasaulio koralinių rifų priežiūros tinklas, pateikti 1970-2012 metais apie 90 koralų buveinių surinkti duomenys. Tai - išsamiausia ataskaita apie koralus šiame regione.
Jūros ežys

Ataskaitos autoriai nustatė, kad daug rifų Karibų jūroje patiria dramatiškus pokyčius - iš spalvotų, gyvybe alsuojančių karalysčių virsta į skurdžias buveines, kurias dengia glitūs dumbliai.

Pasak autorių, tokia žala padaryta dėl kelių pagrindinių koralinio rifo gyventojų išnykimo. Praėjusio šimtmečio 9-ajame dešimtmetyje, kaip manoma, dėl iš Panamos kanalo atneštos ligos išnyko didelė jūrų ežių dalis. Be to, žvejyba taip pat prisidėjo prie papūgžuvinių populiacijos sumažėjimo.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)