Žmonės domisi kasmet

Šv. Patriko diena yra minima kasmet kovo 17 d. Šiai progai skirtas iškilmes Vilniuje, Užupio respublikoje praėjusį šeštadienį rengė baras „Piano Man“ ir airiško alaus „Guinness“ atstovė Lietuvoje bendrovė „Mineraliniai vandenys”. Renginio kulminacija tapo trečius metus iš eilės žaliai nudažyta Vilnelė. Kaip teigė renginio organizatoriai, naudoti dažai yra nekenksmingi aplinkai ir vandenyje išsisklaido ir suyra per maždaug pusvalandį.
Saulius Galdikas
Tokias ir panašias medžiagas Lietuvoje naudoja, pavyzdžiui, šilumininkai, kai bando nustatyti, kur yra avarijos trasoje priežastis.

Baro „Piano Man“ vadovas Saulius Galdikas GRYNAS.lt sakė, jog nors Vilnelės dažymas vyksta ne pirmą kartą, žmonėms vis kyla klausimų dėl jų naudojamų dažų.

„Jau trečius metus organizuojame šį renginį ir kiekvienais metais po šventės žmonės kreipiasi ir klausia. Domėjosi net ir mokslininkai iš Vilniaus universiteto Gamtos mokslų fakulteto. Dažai, kuriuos naudojame, yra specialūs, turi visus reikalingus sertifikatus, - teigė S. Galdikas. - Juos siunčiamės specialiai iš Amerikos, nėra taip paprasta, kad šiaip nueisi ir jų nusipirksi.“

Pasak pašnekovo, fluorescenciniai, savaime aplinkoje suyrantys dažai naudoti Vilnelės dažymui yra netoksiški ir absoliučiai nepavojingi nei florai, nei faunai, nei žmogui. Taip teigiama ir oficialiame dažų aprašyme pardavėjo puslapyje. Į Vilnelę renginio metu jų išpilama vos keli litrai.

Naudojami įtrūkimams atrasti

„Dažai yra labai koncentruoti ir mes pilame tik nedidelį kiekį. Vos šiek tiek jų įlašini ir vanduo iškart pažaliuoja. O kadangi ir Vilnelė yra srauni, tai viskas išsisklaido itin greitai ir nebesimato, kad kur nors kas būtų buvę“, - GRYNAS.lt sakė S. Galdikas ir patvirtino, jog jau po pusvalandžio Vilnelės vanduo vėl buvo normalios, o ne skaisčiai žalios spalvos. 

Pasidomėjus, ar šie dažai turi kitą, ne pramoginę paskirtį, vyras teigė, jog jie tikrai nėra pirmieji Lietuvoje naudojantys tokius dažus vandens dažymui – praktikoje tokie dažai naudojami nustatant vamzdžių ar šiluminių trasų įtrūkimus. „Tokias ir panašias medžiagas ir Lietuvoje naudoja, pavyzdžiui, šilumininkai bando nustatyti, kur yra avarijos trasose priežastis. Būna ir namuose per vamzdynus paleidžia tuos dažus, kad matytųsi, kurioje vietoje yra nuotėkis“, - pasakojo S. Galdikas.
Citata
Tiesa, tiksli dažų formulė yra paslaptis, bet Čikagos santechnikų sąjunga, kuri ir toliau rūpinasi kasmetiniu upės nudažymu žaliai, tvirtina, jog dažus tikrino ne viena nepriklausoma laboratorija ir jokio galimo pavojaus aplinkai nenustatė.

Įdomu tai, jog patys dažai iš tiesų nėra žalios spalvos. Kaip sakė pašnekovas, tikroji jų spalva yra oranžinė, o į žalią pasikeičia dėl reakcijos su vandeniu. 

Čikagoje upė žaliavo visą savaitę
Čikagos upė, nudažyta žaliai

Čikagos upė buvo pirmoji upė pasaulyje Šv. Patriko dienos proga nudažyta žaliai. Ši tradicija gyvuoja nuo 1962 m., kai Čikagos santechnikų sąjunga į upę išpylė apie 45 kg dinatrio druskos, vadinamos fluoresceinu, kuri vandenyje nusidažo žaliai. Santechnikai tuomet šiek tiek persistengė – upė žalia išbuvo ištisą savaitę. 

Per kelerius metus pavyko nustatyti medžiagos kiekį, kuris nudažytų upę tik vienai dienai. Tačiau fluoresceinas gali būti nuodingas ir spaudžiant aplinkosaugininkams buvo išrasta ir iki šių dienų naudojama aplinkai draugiška, iš augalinių medžiagų gaminama alternatyva. Tiesa, tiksli dažų formulė yra paslaptis, bet Čikagos santechnikų sąjunga, kuri ir toliau rūpinasi kasmetiniu upės nudažymu žaliai, tvirtina, jog dažus tikrino ne viena nepriklausoma laboratorija ir jokio galimo pavojaus aplinkai nenustatė. Šiomis dienomis šventės proga į Čikagos upę išpilama apie 18 kg specialių dažų ir spalva laikosi apie 6-12 valandų.
Čikagos upė, nudažyta žaliai

Airijos globėjo Šv. Patriko diena pirmą kartą buvo paminėta 1737 m. Bostone, JAV kovo 17 d. Manoma, kad būtent tą dieną 461-aisiais metais mirė šv. Patrikas. Nuo tada linksma šventė, kurios dalyviai vilki žalius drabužius ir puošiasi trilapio dobilo simboliais, paplito visame pasaulyje ir išradingai švenčiama daugybėje didžiųjų pasaulio miestų.