Pastaruosius dvejus metus beveik nesikeičia ir VTPSI nenagrinėjamų dėl senaties arba dėl tebevykstančių teisminių procesų pranešimų skaičius. Tokių kasmet būna apie pora šimtų.

„Karštąja linija“ pranešimus ar skundus gyventojai teikia nepasidomėję jų nagrinėjimo tvarka ir dėl to neretai lieka nepatenkinti. Asmenų prašymų, skundų, pranešimų nagrinėjimo ir asmenų aptarnavimo VTPSI taisyklės patvirtintos VTPSI viršininko įsakymu. Šiose taisyklėse nurodyti skundų ir pranešimų nenagrinėjimo ir nagrinėjimo nutraukimo atvejai. Pavyzdžiui, skundas ar pranešimas dėl naujo nesudėtingo statinio statybos neturint gretimo sklypo savininko sutikimo, kai jis privalomas, nenagrinėjamas, jei nuo statybos pradžios yra praėję daugiau kaip vieneri metai (išskyrus statybos valstybinėje žemėje atvejus, taip pat kai rašytinį sutikimą privaloma gauti iš valstybinės žemės patikėtinio).

Senaties terminas taikomas ir tuo atveju, kai statyba vykdyta neturint pagal Statybos įstatymą privalomo leidimo ar rašytinio pritarimo statinio projektui arba jį turint, tačiau pažeidus esminius statinio projekto sprendinius, jei skunde ar pranešime nurodyta, kad statybos darbai atlikti seniau kaip prieš 10 metų. Apie šias ar kitas skundų ar pranešimų nenagrinėjimo ar nagrinėjimo nutraukimo priežastis ir tai pagrindžiančias aplinkybes pareiškėjai nustatyta tvarka informuojami.

Nemažai skundų ir pranešimų persiunčiama kitoms institucijoms nagrinėti pagal jų kompetenciją. Pavyzdžiui, skundas ar pranešimas dėl teisės aktų nustatytų atstumų tarp statinių persiunčiamas nagrinėti pagal kompetenciją atitinkamai statinio saugos ir paskirties valstybinės priežiūros institucijai. Gavusi šios institucijos išvadas, kad atstumai yra pažeisti, VTPSI atlieka teisės aktų nustatytus veiksmus. Persiuntimo atvejų mažėjimas (2014 m. – 93, 2015 m. – 63) rodo, kad gyventojams tapo aiškesnės VTPSI priežiūros sritys ir funkcijos.

„Nors du iš trijų skundų tenka pripažinti nepagrįstais, jiems nagrinėti eikvojami nemaži institucijos ištekliai, tačiau jokiu būdu nenuvertiname pilietiškų žmonių nepakantumo pažeidėjams. Kviečiame aktyviai naudotis sudarytomis galimybėmis pranešti apie pažeidimus, ypač apie neteisėtai pradedamas statybas ar dar tik rengiamus jų dokumentus. Pradinėje statybos stadijoje nustatyti pažeidimai daug lengviau pašalinami, nesukelia ilgalaikių nepageidaujamų pasekmių“, – ragina VTPSI viršininkė Laura Nalivaikienė.

Pranešti apie savavališkas statybas, užpildant elektroninę pranešimo formą, galima ne tik „Karštąja linija“, bet ir IS „Infostatyba“ tinklalapyje.