Rankoje paauglė laikė garsųjį savo plakatą su užrašu „Skolstrejk för klimatet“ („Mokyklos streikas už klimatą“). „Viskas čia atima žadą. Žemė dar svyruoja“, - sakė jaunoji aktyvistė iš karto po savo atvykimo į Hafen North Cove Marina uostą Manhetene.

Paauglė pasakojo, kad kelionė per Atlantą buvo netikėtai gera. „Aš net nesirgau jūros liga“, - sakė ji. Merginai pagyrų negailėjo jachtos kapitonas vokietis Borisas Herrmannas, kuris kartu su monakiečiu Pierre‘u Casiraghiu lenktynine jachta „Malizia“ plukdė G. Thunberg per vandenyną. „Tik labai nedaugeliui žmonių būtų tai pavykę“, - sakė jis.

16-metė paskelbė, kad jau penktadienį ketina dalyvauti klimato proteste prie JT pastato. Tai bus tik vienas iš daugelio aktyvistės protestų ir susitikimų JAV.

JT jaunimo klimato viršūnių susitikimas Niujorke prasidės rugsėjo 21 dieną. Po to po dviejų dienų vyks šalių lyderių viršūnių konferencija. Taip pat numatyti „Fridays for Future“ judėjimo klimato protestai, G. Thunberg susitikimai su kitais aktyvistais.

G. Thunberg aplinkos šaltinių duomenimis, 16-metė vyks politinių pokalbių į Vašingtoną. Tačiau susitikimas su prezidentu Donaldu Trumpu, kuris vykdo klimatui priešišką politiką, nėra planuojamas.
Atvykusį į Niujorką G. Thunberg pakartojo, kad nieko neduos D. Trumpo įtikinėjimai, jei jis negirdi mokslininkų išvadų.

„Jei niekam nepavyko jo įtikinti, kodėl aš turėčiau tai daryti?“ – klausė švedė. Ji esą koncentruosis į tai, kad atkreiptų dėmesį į būtinybę skubiai reaguoti į klimato krizę.

G. Thunberg patikino, kad planuoja dalyvauti gruodį Čilėje vyksiančioje pasaulio klimato konferencijoje. Kaip ji vyks į Santjagą, dar nežino. Tačiau aktyvistė vėl atsisakys kelionės lėktuvu. Ji greičiausiai naudosis traukiniais ir autobusais, taip pat neatmeta galimybės vėl plaukti jachta. Čilės sostinė yra už 8 500 km į pietus nuo Niujorko.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)