Gyvulininkystės fermų kvapų problema sena kaip pati gyvulininkystė, tačiau mokslininkai visame pasaulyje nuolat ieško šios problemos sprendimo būdų ir kasmet pasistūmėja į priekį. Viena iš inovacijų šioje srityje – biologinė oro valymo sistema, dar vadinama biofiltru, kuri jau kitąmet turėtų būti įdiegta ir pirmosiose Lietuvos kiaulininkystės fermose.

Pažangią sistemą sukūrė danai

Prieš daugiau nei metus pasauliniame taikomosios mikrobiologijos žurnale mokslininkai paskelbė naujausius tyrimų duomenis, kurie patvirtina, kad filtruojant fermų orą biofiltrais, galima kone visiškai pašalinti blogus kvapus.

Mokslinių tyrimų duomenis praktiškai pritaikė Danijos kompanija SKOV, biologines oro valymo sistemas gaminanti ir tobulinanti jau daugiau nei dešimtmetį. Danijos kompanija gyvulininkystės fermų oro biofiltravimo sistemą sukūrė bendradarbiaudama su Danijos Aarhus universitetu.

Šie inovatyvūs biofiltrai amoniako kiekį ore sumažina iki minimumo, net 90 proc. sumažina kietųjų dalelių koncentraciją ir beveik pašalina nemalonius kvapus.

„Stovint lauke prie filtro vargiai galima užuosti kokį nors kiaulių kvapą – filtrų išvalyto oro kvapas labiau primena drėgną dirvožemį ar atogrąžų mišką“, – sakė SKOV produkto specialistė Lise Bonne Guldberg.

Unikali veikimo technologija

Biofiltrai pasižymi unikalia technologija – filtruose oras taip gerai išvalomas dėl „protingos“ bioplėvelės, aplipusios kvapų dalelėmis mintančiomis bakterijomis.

Bioplėvelė yra pritvirtinta prie dviejų sistemoje esančių oro filtrų, kuriuos automatizuotas robotas nuolat purškia vandeniu. Tokios šiltos ir drėgnos sąlygos filtravimo sistemoje puikiai tinka ant bioplėvelės gyvenančioms dviejų rūšių bakterijoms – tikroms amoniako ir kvapų konvertavimo specialistėms.

Pirmasis filtras iš fermoje surinkto oro pašalina didžiąją dalį amoniako ir dulkes, kurios yra pagrindinis bakterijų maistas.

Antrojo paskirtis – kvapo pašalinimas bei papildomas amoniako kiekio ore sumažinimas.

Apie 60-70 proc. bakterijų išvalyto bekvapio vandens - išgaruoja, o likusi dalis vandens, tada, kai nebegali konvertuoti daugiau amoniako, yra išleidžiama į kiaulininkystės fermose esančius srutų rezervuarus. Šis vanduo sutvarkomas kartu su srutomis kaip trąšų priedas - juo tręšiami to pageidaujančių ūkininkų laukai.

Pirmasis biofiltras Lietuvoje – Kalvarijos rajone

Nors pažangus kvapų sprendimo būdas yra naujovė Lietuvoje, tačiau artimiausiu metu tokį įrenginį vienoje iš 11 savo fermų planuoja įdiegti kiaulių augintoja „Saerimner“.

SKOV biologinė oro valymo sistema „BIO Flex“ bus įrengta Kalvarijos savivaldybės Jusevičių kaime esančiame kiaulių auginimo komplekse.

„Kalvarijos fermoje planuojame įrengti penkias biofiltrų sistemas tvartuose, kuriuose amoniako emisijos yra didžiausios“, – sakė „Saerimner“ generalinis direktorius Saulius Leonavičius.

Biofiltras, kuris numatytas „Saerimner“ Marijampolės regiono aplinkos apsaugos departamentui (RAAD) pateiktoje paraiškoje, bus įrengtas per metus po Taršos integruotos prevencijos ir kontrolės (TIPK) leidimo šiai fermai išdavimo.

Kompanijos teigimu, investicijos į biofiltrus sieks beveik 0,8 mln. litų. Jusevičių ferma bus viena pirmųjų Baltijos šalyse, turinti biologinę oro valymo sistemą.