Kelmės rajone, Bulkų kaime, Liolių seniūnijoje pastatytoje dumblo kompostavimo aikštelėje tvyro laukimo atmosfera. Nuotekų dumblas iš Kelmės, Tytuvėnų ir Užvenčių valyklų čia bus pradėtas apdoroti maždaug po dviejų savaičių.

Kaip pasakojo, projekto vykdytojos UAB „Kelmės vanduo“ direktorius Bronius Paliulis, jau netrukus į aikštelė bus pradėtas vežti dumblas.

„Tikimės, jog aikštelė įrengta kokybiškai ir jau netrukus pilnai atliks savo funkcijas, gelbėdama rajoną nuo nepageidaujamo nuotekų dumblo, kuris jau daugelį metų kelia rūpesčių“, - sakė B. Paliulis.

Pradėjus eksploatuoti naująją dumblo kompostavimo aikštelę, pirmiausia į ją bus gabenami šiaudai ir medienos atliekos. Nuotekų dumblas bus maišomas su struktūrinėmis medžiagomis atviruose kaupuose. Paklaustas, kur vėliau bus panaudojama apdoroto dumblo masė, „Kelmės vanduo“ vadovas vienareikšmiško atsakymo neturėjo. „Panaudojimo galimybių yra begalę ir jos labai perspektyvios. Tačiau daug kas priklausys nuo Aplinkos apsaugos ministerijos, kuri spręs, kaip traktuoti tokią medžiagą, ar kaip prekę, ar kaip atlieką. Taip pat savo žodį turės tarti Kauno dirvožemio instituto mokslininkai, kurie nustatys, ar aikštelėje gautas dumblas yra tinkamas žemės ūkiui, jame nėra sunkiųjų metalų. Tai mažai tikėtina, nes jau ankstesni tyrimai parodė, jog Kelmės rajone nuotekų dumblas nepasižymi dideliu cinko kiekiu“, - sakė B. Paliulis.

Pašnekovas akcentavo, jog kitų Lietuvos rajonų, kur jau veikia tokios aikštelės pavyzdžiai, nuteikia optimistiškai. „Pavyzdžiui, Telšių rajone, kur nuotekų dumblo koncentracija išties didelė, tokia aikštelė sugeba perdirbti didelius jo kiekius, o gauta masė yra labai paklausi tarp sodininkų, daržininkų. Kiek žinau, gyventojai išgraibsto perdirbtą dumblą, sumaišytą su durpėmis, kadangi tai yra puiki ir natūrali organinė trąša. Vis dėlto šalyje tokio dumblo pagaminama palyginti nedaug, tad jo galimybės yra neišsemtos“, - pasakojo UAB „Kelmės vanduo“ direktorius.

Viso projekto vertė 3,86 mln. litų. 2,9 mln. litų lėšų skirta iš 2007-2013 m. ES Sanglaudos skatinimo veiksmų programos. Statybos darbai vyko 18 mėnesių, jų vertė 2,8 mln. litų. Dar 0,9 mln., litų kainavo visa reikalinga įranga, 0,156 mln. litų skirta techninei priežiūrai, administravimo ir viešinimo darbams.