Kelmės rajone, daugiausiai iš Europos Sąjungos (ES) Sanglaudos fondo lėšų pastatytoje dumblo kompostavimo aikštelėje jau kaupiamos žaliosios atliekos. Pilnai savo veiklą aikštelė pradės gavus TIPK (Taršos integruotos prevencijos ir kontrolės) leidimą. Nuo vasaros jau sukaupta 585 tonų žaliųjų atliekų. Po pusmetį truksiančio kompostavimo ir brandinimo proceso ši masė sumažės per pusę ir virs naudinga organine trąša.

„Žengėme svarbų žingsnį siekiant apsaugoti aplinką nuo išleidžiamų nuotekų žalingo poveikio, gerinant geriamojo vandens tiekimo ir nuotekų tvarkymo paslaugas, perdirbant atliekas. Ilgus metus visam rajonui rūpesčių kėlęs nuotekų dumblas nuo šiol bus neutralizuojamas ir saugiai paverčiamas naudingu produktu“, - sakė B. Paliulis.

Naujojoje aikštelėje medžiagos dumblo kompostavimui buvo kaupiamos jau nuo vasaros. „Kadangi nuotekų dumblą reikia maišyti su struktūrinėmis medžiagomis, jau nuo liepos mėnesio aikštelėje imti kaupti šiaudai, lapai, drožlės ir kitos žaliosios atliekos. Perteklinis nuotekų dumblas susidaro ir vežamas pastoviai“, - pasakojo B. Paliulis.

Šiuo metu į aikštelę yra atvežta 585 t. žaliųjų atliekų partija, kurią sudaro: 115 t. medienos drožlių, 180 t. šieno, 85 t. lapų bei 205 t. kitų žaliųjų atliekų. Iš šios masės bus formuojami komposto kaupai, kurių vieno plotis siekia 3 m., aukštis – 1,5 m., o ilgis – 60 m. Tris mėnesius kompostas bus intensyvaus kompostavimo zonoje vartomas kiekvieną dieną – tai padės jo viduje išgauti drėgmę ir efektyviausią 45-59 0C. temperatūrą, kuri užtikrins, kad komposto kaupuose vyks biodegradacijos procesai. Dar po trijų mėnesių, mikroorganizmams išskaidžius medžiagas aerobiniu būdu, komposto masė sumažės dvigubai ir bus brandinama dar tris mėnesius.

„Apytiksliai po pusmečio gautos masės pavyzdį vešime tyrimams į Kauno dirvožemio institutą, kur mokslininkai nustatys, kokioms reikmėms ji bus labiausiai tinkama, ar nėra jame sunkiųjų metalų. Greičiausiai kompostas bus naudojamas žemės ūkyje, dirvų, sodų, daržų tręšimui. Kaip parodė užsienio bei kaimyninių savivaldybių pavyzdys, tokia medžiaga yra itin paklausi tarp ūkininkų, taip pat ir gyventojų, kurie savo reikmėms augina daržoves, gėles, puoselėja savo vejas ir t. t.“, - sakė B. Paliulis.

Pasak UAB „Kelmės vanduo“ direktoriaus, naujoji dumblo kompostavimo aikštelė pradės veikti kai tik bus gautas TIPK leidimas.

Viso projekto vertė 3,86 mln. litų. 2,9 mln. litų lėšų skirta iš 2007-2013 m. ES Sanglaudos skatinimo veiksmų programos. Statybos darbai vyko 18 mėnesių, jų vertė 2,8 mln. litų. Dar 0,9 mln., litų kainavo visa reikalinga įranga, 0,156 mln. litų skirta techninei priežiūrai, administravimo ir viešinimo darbams.