Sučiupo anksti ryte

Sekmadienį anksti ryte į žvejybą Santakoje išėjęs Elanas Šimkūnas grįžo tuščiomis: be žuvies ir meškerės.

„Turėjau visus dokumentus, žvejojau leistinu būdu, bet policininkai mane nusivežė į komisariatą, atėmė meškerę, kuprinę ir paleido“, – stebėjosi E.Šimkūnas.

Kaunietis pasakojo bandęs aiškintis, kodėl užkliuvo policininkams, todėl vakar atsakymų ieškojo ir policijoje, ir Kauno regiono aplinkos apsaugos departamente (RAAD).

„Pareigūnai išvadino brakonieriumi, ir tiek, o aplinkos apsaugos inspektoriai policininkų surašyto protokolo dar negavo“, – sakė E.Šimkūnas.

Įtaria brakonieriavimu

Apie Neries ir Nemuno santakos iškyšulyje žvejojantį E.Šimkūną policijai pranešė kitapus Nemuno naktinėję jaunuoliai.

„Jie man šaukė, kad praneš policijai, bet aš ir toliau žvejojau, nes žinojau, kad nieko bloga nedariau. Nebėgau ir tuomet, kai mačiau, kad atvažiuoja policija“, – pasakojo E.Šimkūnas.

Pareigūnai pas E.Šimkūną nerado nei žuvų, nei neleistinų žvejybos įrankių, tačiau jį išsivežė su savimi, o komisariate konfiskavo kuprinę ir 700 litų vertės meškerę.

E.Šimkūną sulaikę policininkai raporte pažymėjo, kad ir jiems, ir liudytojams įtarimų sukėlė iš tolo stebėto žvejo žvejybos būdas. Neva žvejys naudojo vadinamuosius pakirtimus. Pasak pareigūnų, jiems priėjus, meškerės valas buvo nutrauktas arba nudegintas, todėl jie nusprendė, kad jo gale greičiausiai buvo ne vienas kablys, kuriais stengtasi žuvis užkabinti už šonų, nugarų ar pilvų.

„Taip, valą buvau nutraukęs, jis ten nuolat nutrūksta, o vėliau jį nudeginau prie pačių pareigūnų akių. Jokiu nelegaliu būdu žuvies negaudžiau. Tam mano meškerė netinka“, – teigė E.Šimkūnas.

Žvejai išsigandę

„Net aplinkos apsaugos inspektoriai iš toli negali pasakyti, ar mato brakonieriavimą, ar normalią žvejybą. Kaip policininkai nustatė, kad jis žvejojo neteisėtu būdu? Vadinamieji pakirtimai, arba džigavimas, yra normalus žvejybos būdas, dažnai naudojamas toje vietoje“, – „Kauno dienai“ aiškino Mėgėjiškos žūklės plėtros tarybos narys Romualdas Žilinskas.

Užkietėjusio žvejo taip pat nenustebino faktas, kad E.Šimkūnas nutraukė valą – pats toje vietoje valą yra nutraukęs dešimtis kartų.

„Labai džiugu, kad policininkai atkreipia dėmesį, bet atrodo, kad šiuo atveju jie gerokai persistengė. Jie negalėjo nieko imtis be aplinkos apsaugos inspektorių. Ši istorija jau paplito tarp Kauno žvejų. Man skambino ne vienas ir klausė, ar galima žvejoti, ar nesulaikys policija“, – pasakojo R.Žilinskas.

Gresia didelės baudos

Šiuo metu įtarimų kelia visi spiningą rankose laikantys žvejai, nes neršia lydekos. E.Šimkūnas teigia nė negalvojęs jų gaudyti. Šiuo metu galima teisėtai gaudyti ne vienos rūšies žuvis, o neseniai E.Šimkūnas santakoje pagavo 2 kg vėgėlę.

„Rizikuoti neapsimoka – atims meškerę ir dar baudą gausi“, – pasakojo žvejys.

Už žvejybą draudžiamais įrankiais gresia bauda nuo 400 iki 1000 litų. Vienos lydekos gyvybė šiuo metu įvertinta 550 litų.

„Lydeka 2013“ – rezultatyvi

Nuo vasario Kauno RAAD vykdo akciją „Lydeka 2013“, kurios metu nustatytų pažeidimų atvejų skaičius artėja prie šimto. Užfiksuota dešimtys vadinamojo kabliavimo atvejų, kai žuvys ištraukiamos užkabintos už įvairių kūno dalių. Pavyzdžiui, Panevėžyje sustabdytas vienas brakonierius, tokiu būdu iš eketės išlupęs 77 aukšles.

„Blogiausia, kad ištraukiama labai maža dalis tokiu būdu sužeistų žuvų. Didžioji dalis žūsta“, – pasakojo Kauno RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos viršininkas Alvydas Glinskis.

Lydekų negalima žvejoti iki balandžio 20 d., tačiau draudimas gali būti pratęstas, nes šiemet oras vėluoja įšilti, todėl nerštas vyksta lėčiau.