Antradienio popietę Kauno Panemunės šile akcijos „Darom“ entuziastai padedami ornitologų pakabino tris inkilus. Tikimasi, kad juose apsigyvens naminės pelėdos, kurių pastaruoju metu Panemunės šile nepastebima.

„Pagelbėti pelėdoms reikia todėl, kad Kaune vėtra išlaužė daug medžių, kuriuose perėjo pelėdos. Prieš porą metų šiame šile perėjo bent trys pelėdų poros, o šiuo metu čia jų nėra nė vienos. Keldami inkilus tikimės, kad tai bus nauja perėjimo vieta ir pelėdų populiacija miške vėl atsigaus. Šiuo metu netoli Panemunės šilo peri tik vienas mažasis apuokas“, – teigė Lietuvos ornitologų draugijos narys Juozas Miškinis.

Pelėdoms buvo pagaminti ir specialūs inkilai - vidinis inkilo aukštis siekia apie 50 cm, o landos skersmuo – 12 centimetrų.

Masyvus, iš medžio kamieno išskaptuotas inkilas sveria apie 20 kg, todėl akcijos organizatoriams teko gerokai paplušėti, kol naujuosius pelėdų namus įkėlė į medžius. Inkilai kabinami 5-10 metrų aukštyje, o inkilų landa turi būti atsukta į rytus arba pietryčius. Be to, inkilo neturi dengti šakos.