Sudarkė miško paklotę

Į GRYNAS.lt redakciją kreipėsi sunerimę Turniškių gyventojai. Jie pasakojo, kad šalia naujo daugiabučio, kurio adresas Turniškių g. 7A, yra įrenginėjamos automobilių stovėjimo aikštelės. Ir dėl to statybinė technika išvagojo valstybinio miško paklotę.

„Kaip tik dabar Turniškėse vykdomi darbai ir sugebėta sunkiąja technika važinėtis po miško paklotę. Ten yra skruzdėlynas, šonas jau pradrožtas ir per pora centimetrų nuo jo pastatyta stovėjimo aikštelė“, - pasakojo susirūpinęs Turniškių gyventojas.

Jis mano, kad norint įrengti automobilių statymo vietas tikrai nebūtina ardyti miško paklotės. Juo labiau, kad už tai yra baudžiama.

Gresia bauda

Vilniaus miesto savivaldybės Miesto tvarkymo ir aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Irena Mikalauskienė teigė, kad gavus GRYNAS.lt paklausimą, specialistai nuvažiavo į vietą ir nustatė, kad Turniškėse iš tiesų statybinės technikos yra pažeista miško paklotė ir už tai gresia bauda.

„Antradienį Vilniaus miesto savivaldybės Miesto tvarkymo ir aplinkos skyriaus specialistai nuvažiavo į Turniškes ir apžiūrėjo statybinės technikos išvažinėtą miško paklotę. Pažaida (miško paklotės sugadinimas) sudaro apie 270 kv. m., skruzdėlynas nepažeistas. Pažeidėjui gresia 810 eurų bauda“, - komentavo I. Mikalauskienė.

Aikštelę stato valstybiniame miške

Pasirodė, kad miško paklotės suardymas yra švelniausias pažeidimas Turniškėse. Prie gyvenamojo namo yra įrenginėjamos automobilių stovėjimo aikštelės. Tačiau įdomu tai, kad viena jų ne kur kitur, o valstybinio miško žemėje.

„Dalis parkavimo vietų įrengta už sklypo ribų, valstybinio miško žemėje, užimant valstybinio miško teritoriją. Visa medžiaga bus perduota Valstybinės miškų tarnybos Miškų kontrolės skyriui, kuris surašys pažaidą ir administracinę baudą statytojui. Į Miškų tarnybą bus kreiptasi dėl aikštelės, kuri buvo pradėta įrenginėti miško žemėje“, - laiške rašė I. Mikalauskienė.

Vilniaus miesto savivaldybė į Valstybinę teritorijų planavimo ir statybos inspekciją nesikreips, nes pažeidėjas pažadėjo suniokotą dangą atstatyti: „Į statybų inspekciją neketiname kreiptis, kadangi aikštelė bus panaikinta, dangos atstatytos. Tą raštu mums įsipareigojo padaryti fizinis asmuo, pasirašęs paaiškinimą.“

Daugiabučio statybos kėlė abejonių

Kontraversiškų situacijų šioje teritorijoje atsiranda ne pirmą kartą. GRYNAS.lt jau rašė, kad Turniškių gatvėje 7A buvo pastatyti svečių namai, kurie vėliau pavirto butais. Pastatas statytas kaip svečių namai, tačiau jame buvo suformuoti ir parduodami butai, pats statytojas pripažino, kad įstatymai neleido toje vietoje statyti ir pardavinėti vien gyvenamųjų butų. Todėl teko pastatui taikyti dvi paskirtis.

Anksčiau Vilniaus miesto savivaldybės Statybos duomenų skyriaus vedėjos Angelės Petrauskienės pasiteiravus, ar teisėta leidimą gavus svečių namui jame pardavinėti ir butus, ji teigė, kad pastato paskirtis nustatoma pagal didžiosios dalies bendrojo ploto naudojimo paskirtį. Kadangi pastato didžiąją dalį sudaro svečių namų plotas, statinys ir yra priskiriamas svečių namų, o ne gyvenamųjų butų kategorijai.

Žinote daugiau nelegalių ir savavališkų statybų atvejų Lietuvos parkuose, draustiniuose, valstybinėje žemėje arba kai statybos prasidėjo be leidimų? Kviečiame informacija pasidalinti su portalu GRYNAS.lt, garantuojame šaltinių konfidencialumą. Rašykite laiškus elektroniniu paštu grynas@grynas.lt.