2011 m. Saugomų teritorijų tarnyba pradėjo vykdyti projektą sostinėje, kurio metu Karoliniškių draustinyje buvo rengiamos kalvų keterų, upės slėnio ir kiti pėsčiųjų takai, taip pat  dviračių takas, slidžių ir rogučių trasos, apžvalgos aikštelės, pastatyti informaciniai stendai ir kryptys. Taip pat buvo įvykdyti sanitariniai kirtimai bei išvalyta teritorija. Praėjus metams, draustinyje vėl kaupiasi sąvartynas.

Karoliniškių kraštovaizdžio draustinio teritorija apima 162 ha Vilniaus miesto plotą. Draustinis driekiasi miškinguose Neries slėnio šlaituose, priešais Vingio parką. Miškas seniai yra daugelio vietinių gyventojų mėgstama pasivaikščiojimų vieta, bet tokį statusą jis gali greit prarasti. „Esu gamtos mylėtojas ir neseniai į akis krito gan žiaurus vaizdas. Vilniuje, Karoliniškėse einant žvejų taku, šalia „Maximos“, visas miško šlaitas ir dar toliau, tiesiog nusėtas šiukšlėmis, kurių niekas nesiruošia tvarkyti, nes tikriausiai ir nėra kam.

Draugė pasakojo mačiusi nedideles gaujas benamių sueinančių ten vakarais išsidalinti savo laimikio (greičiausiai tai ir yra šiukšlių atsiradimo priežastis). Tolėliau išvis palapinėse įsikūrė rusakalbiai žmonės - nauji miško gyventojai, o šlaitas po jais jau pradeda įgauti savitą kvapą“, - GRYNAS.lt rašo vilnietis Saulius.

Skaitytojas apgailestauja, kad visai neseniai sutvarkytas draustinis jau prarado savo grožį. Negana to, šiukšlių daugėja ir vaikščioti pėsčiųjų takais greitai gali būti nebesaugu. „Vadinasi vėl lauksime kitos „Darom“ akcijos, kad išsikuoptume?“, - retoriškai klausia Saulius.

Karoliniškių seniūnė Violeta Gedminaitė sutinka, kad draustinyje šiukšlių problema egzistuoja. „Ten jau seniai taip. Apie benamių palapines neteko girdėti. Pamėginsiu savo ruožtu pasidomėti, bet čia mažai ką galime padaryti. Dabar tokia situacija, kad iš seniūnijų žmonės, kurie buvo atsakingi už teritorijos tvarką perkelti į Vilniaus miesto savivaldybės Miesto ūkio departamentą. Formaliai jie yra įsipareigoję ir atsakingi už tvarką visame mieste. Seniūnijos teliko daugiau dokumentų tvarkymo įstaigomis.

Benamiai kelia problemų visur. Net ir miegantys ant suoliukų. Kreipiamės į policiją, bet ji tik skėsčioja rankomis, nes patys neturi kur jų dėti“, - komentavo Karoliniškių seniūnė.

Bus tvarkomas

Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba prie AM kartu su Vilniaus miesto savivaldybe pradėjo vykdyti projektą „Karoliniškių kraštovaizdžio draustinio tvarkymas“.

Sostinėje šalia Neries upės bus įrengti kalvų keterų, upės slėnio ir kiti pėsčiųjų takai, lygumų slidžių trasos, apžvalgos aikštelės, atnaujinti dviračių takai, pastatyti informaciniai stendai ir kryptys. Draustinio tvarkymo metu bus vykdomi sanitariniai, ugdomieji ir kraštovaizdžio formavimo kirtimai.

Karoliniškių kraštovaizdžio draustinio teritorija apima 162 ha Vilniaus miesto plotą. Draustinis driekiasi miškinguose Neries slėnio šlaituose, priešais Vingio parką. Iš Šiaurės vakarų pusės draustinis ribojasi su Lazdynų, Karoliniškių, Viršuliškių, Šeškinės rajonais, iš rytų pusės su Žvėrynu. Pagrindinis tvarkymo darbų tikslas - sumažinti chaotiško draustinio lankymo įtaką šiai saugomai teritorijai.

Siekiant sudaryti sąlygas pažintiniam turizmui, Karoliniškių kraštovaizdžio draustinyje numatoma įrengti įvairią rekreacinę infrastruktūrą. Turistinių trasų sistemą sudarys įvairaus ilgio pėsčiųjų maršrutai – raguvų dugno takas, kalvų keterų takas, miško pakraščio takas, kuriais būtų patogu pasiekti lankytinas draustinio vietas ir objektus. Pagerintos dviračių trasos integruosis į bendrą
Vilniaus miesto dviračių kelių tinklą. Vilniečiai turės progą geriau pažinti gražiausias miesto gamtines vietas– Plikakalnio atodangą, kalvas ir Neries salas ties Žvėrynu.

Projekte numatyta pastatyti informacinius stendus, draustinio ženklus, dviračių stovus. Bus įrengiamos atokvėpio vietos, regyklos, renginių vieta su laužaviete, suolai lankytojams, poilsio vieta prie Neries upės. Sostinės Karoliniškių seniūnijos gyventojai turės galimybę šventes rengti erdvioje aikštelėje su panoraminiu vaizdu į Vilniaus centrą.

Sostinės Karoliniškių, Žvėryno ir aplinkinių rajonų gyventojai jau kitų metų vasarą galės džiaugtis atnaujinta bei sutvarkyta Karoliniškių kraštovaizdžio draustinio aplinka.