Vietoj Kunigiškių (Tauragės r.) kaimą ilgus metus puošusio tvenkinio gyventojai prieš kelias dienas pamatė tik tuščią duobę. Paaiškėjo, kad tokią šunybę kaimiečiams iškrėtė bebrai.

Ant tvenkinio kranto gyvenantis 85 metų Vladislovas Norušas matė, kaip vanduo pralaužė pylimą ir išnyko maždaug per pusvalandį. Tokio vaizdo kada nors gyvenime išvysti nesitikėjęs V. Norušas įsitikinęs, kad tai – bebrų išdaiga.

„Tvenkinio pakrantėje apsigyvenę bebrai medžio šakomis užkimšo betoninį vamzdį, kuriuo ištekėdavo vandens perteklius, todėl susikaupęs vanduo išgriovė krantą ir ištekėjo, kartu nuplaudamas ir į mūsų sodybą vedantį keliuką”, – pasakojo V. Norušas.

Tvenkinyje buvo užveistos lydekos, ešeriai, kitos žuvys, kurias vanduo nuplukdė į upę, tačiau ir žiojinčioje tuščioje duobėje liko žuvų – jas susirinko vietos gyventojai.

Miško apsuptyje prie pagrindinio kelio apie vieną hektarą valstybinės žemės užimantis tvenkinys neįregistruotas kaip statinys nekilnojamojo turto registre, todėl jis niekam nepriklauso.

Sovietiniais laikais iškasto tvenkinio vandenį vietos ūkininkai naudojo laukams drėkinti, gaisrininkai – gaisrams gesinti.

-Gamtosauga-

Bebrai neveltui vadinami gamtos inžinieriais. Jie geba statyti tvirtas užtvankas ir kartais jų veikla pakenkia žmogui. Bebrai yra įrašyti į ES Buveinių apsaugos direktyvą. Europoje tai nykstantys gyvūnai. Jų mūsų šalyje pakankamai daug, todėl juos leidžiama medžioti.