Elektros ir elektroninė įranga

Elektros įrenginiuose galima aptikti ne vieną pavojingą medžiagą. Pavyzdžiui, senesnės gamybos šaldytuvuose ir kondicionieriuose yra ozoną ardančių medžiagų, monitoriai, baterijos ir akumuliatoriai savyje turi sunkiųjų metalų, o dienos šviesos lempos – gyvsidabrio. Kad pavojingos medžiagos nepatektų į aplinką, tokių atliekų negalima mesti į bendrus konteinerius, o privalu tvarkyti atskirai.

Elektros ir elektronikos atliekas patariama atiduoti jas surenkančioms ir tvarkančioms įmonėms. Už jas atsako gamintojai ir importuotojai bei jų asociacijos. Šias atliekas taip pat galima pristatyti į didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles.

Pavojingos statybinės medžiagos

Viena iš pavojingiausių medžiagų yra asbestas. Jos labai dažnai galima aptikti senų pastatų stogo dangoje, taip pat jos yra izoliacinėse ir priešgaisrinėse medžiagose.

Šias atliekas reikia surinkti jų mechaniškai nepaveikiant ir nesukeliant dulkėjimo, mat būtent taip gali išsiskirti asbesto dalelės, kurios yra itin pavojingos, jei jų įkvepiama. Taip pat jas surenkant patariama dėvėti apsaugančius drabužius bei kvėpavimo takus apsaugančias priemones. Šių atliekų negalima maišyti su kitomis.

Atliekos sandariai supakuotos turi būti pristatomos į didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles.

Buitinė chemija ir kosmetika

Kiekvienuose namuose galima rasti šveitiklių, valiklių, baliklių, taip pat remontui naudojamų dažų, lakų ar skiediklių, nagų ir plaukų priežiūros priemonių.

Tokios atliekos turi audinius ardančių savybių, dažnai būna degios. Jų negalima pilti į kanalizaciją, maišyti su kitomis atliekomis ar mesti į mišrių komunalinių atliekų konteinerius. Jas reikia perduoti tokių atliekų tvarkytojams arba vežti į didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles.

Automobilių atliekos

Pavojingomis laikomos ir automobilių priežiūros metu susidarančios atliekos. Tai – alyva, alyvos ir kuro filtrai, aušinimo skystis ir pan. Jei automobilis tvarkomas autoservise, ten šias atliekas ir galima palikti. Kitu atveju, jas reikia pristatyti į didelių gabaritų atliekų surinkimo aikšteles. Taip pat reikėtų tvarkyti ir nuo šių skysčių likusias pakuotes.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)