VMU Kretingos regioninio padalinio prižiūrimoje Juodkrantės sengirėje, pasak pranešimo, jau kelerius metus yra stebimas žievėgraužio tipografo populiacijos augimas. Žievėgraužis tipografas – tai medžių liemenų kenkėjas, kuris, susidarius jam palankioms klimato sąlygoms, ima sparčiai daugintis. Sparčiausiai ir gausiausiai jis vystosi karštomis ir sausomis vasaromis, masinio dauginimosi židiniai susidaro atsiradus dideliam kiekiui apsilpusių medžių.

„Juodkrantės sengirėje šimtamečiai medynai ir taip yra nusilpę dėl įvairių priežasčių: sausrų, nederlingo dirvožemio, didelių rekreacinių apkrovų, dėl to susidarė ypač palankios sąlygos plisti kenkėjams. Masiškai puldami vabalai įveikia ir sveikus medžius. Žievėgraužio tipografo ir kitų medžių liemenų pavojingų kenkėjų užpultos šimtametės eglės, net ir pušys, nudžiūsta. Džiūvimo židiniai fiksuojami apie 8,2 ha plote“, – pranešime cituojamas VMU Kretingos regioninio padalinio gamtotvarkos specialistas Linas Žarnauskas.

Medžių liemenų pavojingų kenkėjų populiacijos aktyvumas yra padidėjęs visų Lietuvos regionų eglynuose, – kaip manoma, dėl pasikeitusių klimatinių sąlygų – didėjantys miškų pažeidimai dėl audrų, kenkėjų daugėjimas, kenkėjų populiacijų išaugimas dėl didesnio generacijų skaičiaus, naujų kenkėjų ir ligų invazijos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)