Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai kartu su neetatiniais aplinkos apsaugos inspektoriais gruodžio 3 dieną organizavo reidą Švenčionių rajone. Buvo tikrintas Kretuono ežeras.

Ankstų rytą aplinkosaugininkai išplaukė su valtimi apžvalgyti ežero platybių. Nuo pat ankstaus ryto Kretuono ežerą gaubė tirštas rūkas ir tai sunkino stebėjimą. Tačiau budri aplinkosaugininkų akis įžvelgė ežero pakrantėje įtartinai besiblaškančią valtį su dviem joje esančiais vyrais. Aplinkos apsaugos pareigūnai nutarė įtartiną valtį stebėti toliau ir neapsiriko – valtyje sėdintys vyrai intensyviai pradėjo traukti pastatytus tinklus. Pažeidėjai taip intensyviai „darbavosi“, kad net nepastebėjo, kaip prie jų priplaukė inspektoriai.

Pažeidėjai R. R. ir R. D. sulaikymo vietoje prisipažino, jog žvejojo dviem statomaisiais tinklais, taip norėdami pasigauti žuvies artėjančių švenčių proga. Laimei, pažeidėjams žalos žuvų ištekliams padaryti nepavyko, nes abu tinklai buvo tušti, o kelio gyvybingų kuojų nedelsiant buvo paleistos atgal į ežerą. Pažeidėjams surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai pagal LR ATPK 87 str. 3 d., taip pat paimti tinklai bei medinė irklinė valtis, dėl kurios asmenys ypač sielojosi.

Tos pačios dienos popietę Švenčionių rajone aplinkosaugininkai nutarė užsukti į Pamerionių kaimą ir patikrinti jiems gerai žinomą „veikėją“, gyvenantį ant Meros upės kranto. Ir šiuo atveju aplinkosaugininkai neapsiriko – pareigūnams artėjant prie upės buvo pastebėti du asmenys, nešini draudžiamu žūklei naudoti elektros aparatu.

Nedelsiant reaguodami į šią neteisėtą veiką, inspektoriai sulaikė jiems jau gerai žinomą „veikėją“ S. G. Tačiau šis pažeidimas draudžiamu elektros aparatu nesibaigė. Su policijos pareigūnų pagalba apžiūrėjus ir patikrinus piliečio S. G. gyvenamąsias bei ūkines patalpas buvo rasti draudžiami žvejybos įrankiai – statomasis žiauninis tinklas, žeberklas, taip pat draudžiamos medžioklėje naudoti kilpos medžiojamiesiems gyvūnams gaudyti, šaldiklyje trys lašišinės žuvys.

Pažeidėjas pristatytas į Švenčionių policijos komisariatą, jam pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl draudžiamo žūklės elektros aparato laikymo, taip pat surašytas administracinių teisės pažeidimų protokolas už neteisėtų žvejybos įrankių laikymą bei neteisėtų kilpų laikymą pagal LR ATPK 87 str. 2 d. ir 85 str. 3 d. S. G. gresia baudžiamoji atsakomybė pagal BK 272 str. 4 d. bei bauda iki 868 Eur. Pažeidėjas uždarytas į areštinę 24 valandoms.