Tačiau pirmadienį, įžengę į prekybos centrą, pirkėjai pastebės, kad ne visos pakuotės pažymėtos užstato sistemos ženklu. Ir dėl to nereikia stebėtis - prekybininkai turi tris mėnesius seniems gaminiams išparduoti. Tačiau tokių pakuočių nebus galima mesti į taromatus.

Užstato dydis yra 10 euro centų. Jeigu ant pakuotės nebus naujojo ženklo, už ją užstatas nebus imamas, o tai reiškia, kad pakuotė nebus priimama taromatų.
Taip atrodo ženklas, parodantis, kad tara dalyvauja užstato sistemoje

Sistemos administratorius akcentuoja vieną dalyką. Gyventojai raginami nekaupti senų pakuočių, nes jos nedalyvauja šioje sistemoje.

Užstatas už vienkartines pakuotes taikomas plastiko (PET), metalo, stiklo pakuotei, kurios talpa nuo 100 ml iki 3 litrų.

Taip pat pateikiame atmintinę, ką reikia žinoti apie užstato sistemą:

1. Užstato už vienkartines pakuotes sistema pradeda veikti 2016 m. vasario 1 d.

2. Vienkartinės gėrimų pakuotės priimamos tos, kurios įsigytos nuo 2016 m. vasario 1 d. ir pažymėtos privalomu ženklu.

3. Iki 2016 m. vasario 1 d. nupirktų gėrimų pakuotės, kurios nepažymėtos užstatą nurodančiu ženklu, nepriimamos į užstato sistemą. Tokias pakuotes reikia išmesti į rūšiavimo konteinerius.

4.Taromatai, rankinio priėmimo vietos įrengtos parduotuvėse nuo 300 m2 ir kaimo parduotuvėse.
Kas keisis pradėjus veikti užstato sistemai?

5.Užstatas už vienkartines pakuotes taikomas plastiko (PET), metalo, stiklo pakuotei – nuo 100 ml iki 3 litrų.

6. Užstatas už vienkartines pakuotes taikomas alkoholiniams ir nealkoholiniams gėrimams, alui, girai, sultims, vaisvandeniams, mineraliniam vandeniui, nektarams, stalo vandeniui.

7. Perkant parduotuvėje gėrimus, supakuotus į vienkartinę pakuotę, reikės sumokėti užstato dydį už kiekvieną pakuotę – 0,10 euro.

8. Užstatą už vienkartinę pakuotę galima atsiimti grąžinus pakuotes į priėmimo vietas, kurios įrengtos parduotuvėse arba prie jų.

9. Užstatą už vienkartinę pakuotę galima atsiimti grynaisiais pinigais arba įsigyti prekių ar paslaugų parduotuvėje, kurioje grąžinta pakuotė.

10. Vietas, kur priimamos pakuotės galima rasti interaktyviame žemėlapyje: www.grazintiverta.lt.