Lietuvoje auga 6 pataisų rūšys, iš jų 2 – patvankinis pataisiukas ir statusis atgiris – įrašytos į Lietuvos raudonąją knygą.
Patvankinis pataisiukas - Lycopodiella inundata

Kadangi daugelis žmonių šių visžalių augalų nepažįsta, raunant augalus Velykoms gali nukentėti patys rečiausieji. Tačiau ir kitos rūšys, besidauginančios sporomis, yra labai jautrios. Jeigu žali kerai išraunami, toje vietoje kiti pataisai išaugs tik po daugelio metų.

Lietuvoje draudžiama pataisus rinkti ir jais prekiauti. Informuojame, kad Administracinių teisės pažeidimų kodekso 66 str. numatyta, kad „prekyba laukiniais augalais ar jų dalimis pažeidžiant nustatytą tvarką užtraukia baudą nuo 25 iki 100 litų“.
Statusis atgiris - Huperzia selago

Saugomų rūšių ėmimą iš gamtos reglamentuojanti šio kodekso 67 str., jame rašoma: „Neteisėtas saugomų augalų ir grybų rūšių ar jų dalių rinkimas, žalojimas, naikinimas, paėmimas ar kitoks neteisėtas šių augalų ar grybų ir jų dalių įsigijimas, laikymas ir perdirbimas, gabenimas ar kitoks naudojimas užtraukia piliečiams įspėjimą arba baudą nuo 100 iki 1 000 litų su pažeidimo padarymo įrankių ir priemonių, šių augalų ir grybų ar jų dalių konfiskavimu ar be konfiskavimo“.