Pareigūnai Tokijuje pripažino, kad medžioklė, nuolat sulaukianti tarptautinės kritikos, šiemet nevyksta taip, kaip tikėtasi, ir medžiotojų laivynas gali būti grąžintas namo anksčiau numatyto termino, skelbia „The Guardian“.

Tatsuya Nakaoku, žvejybos agentūros atstovas, nurodė, kad sprendimas bent laikinai nutraukti medžioklę priimtas po to, kai pagrindinis laivas „Nisshin Maru“ buvo „atakuotas“ gamtosaugos aktyvistų.

„Pirmenybę teikiant saugumui, laivynas šiam laikui nutraukė moksliniams tikslams vykdomą banginių medžioklę. Šiuo metu sprendžiame, ką daryti toliau“, - sakė T. Nakaoku.

Teigiama, kad vyriausybė svarsto apskritai nutraukti medžiotojų ekspediciją gerokai anksčiau nei įprasta jos pabaiga kovo viduryje.
Japonijos vyriausybė mano, kad situacija tapo „tokia pavojinga“, jog nėra kito pasirinkimo kaip tik nutraukti medžioklę ir atšaukti laivyną.

„Sea Shepherd“ savo šių metų kampaniją apibūdino kaip sėkmingiausią iki šiol. „Horizonte matau pergalę“, - „ABC News“ sakė Peteris Hammarstedtas, organizacijos atstovas žiniasklaidai.

„Tikrai manau, kad mūsų veiksmai prisidėjo prie to, kad atsirado galimybė, jog sezoną jie baigs anksti“, - kalbėjo jis.

Manoma, kad nuo per gruodį prasidėjusį banginių medžioklės sezoną Japonija sumedžiojo nuo 30 iki 100 banginių - tik dalelę turimos kvotos.

„Sea Shepherd“ gamtosaugininkai japonų laivyną pasivijo beveik iškart. Kai vasario pradžioje jiems pavyko užblokuoti pagrindinį laivą, medžioklė sustojo, nes ji nebegali vykti, kai nėra kur doroti harpūnininkų nudurtų banginių.

Japonijos transliuotojas TBS pranešė, jog šalies vyriausybė mano, kad situacija tapo „tokia pavojinga“, jog nėra kito pasirinkimo kaip tik nutraukti medžioklę ir atšaukti laivyną.

„Jei vyriausybė atšauks laivyną, tai reikš pasidavimą aktyvistams“, - buvo teigiama reportaže.

Japonija - kartu su Norvegija ir Islandija - yra viena iš trijų valstybių, kurios tęsia banginių medžioklę, nepaisydamos aplinkosaugininkų ir kai kurių kitų valstybių, pavyzdžiui, Australijos ir Naujosios Zelandijos, protesto.

Lotynų Amerikos valstybės, dalyvaujančios Tarptautinės banginių medžioklės komisijos (IWC) veikloje, yra paraginusios Japoniją nutraukti medžioklę ir gerbti banginių prieglobsčius. Tuo metu Australija Tarptautiniame teisingumo teisme Hagoje yra užpildžiusi skundą, kuriuo medžiokles siekiama visiškai uždrausti.

1986 metais išduotu IWC leidimu Japonija kasmet gali sumedžioti iki 1 tūkst. banginių tam, ką šalis vadina moksliniais tyrimais. Nuo tyrimų atlikusi banginių mėsa parduodama restoranams.

Šiemet laivynas, kurį sudaro keturi laivai su 180 įgulos narių, planavo sumedžioti 50 finvalų ir 900 mažųjų ruožuočių. Tačiau gamtosaugininkai tokiems planams trukdo jau kelerius metus. Pernai japonų laivynas į uostą grįžo su 506 mažaisiais ruožuočiais.