Gamtosaugos aktyvistų organizacija „Sea Shepherd“ („Jūrų piemuo“), kurią dėl kasmet vykstančio medžiotojų laivų persekiojimo Japonijos pareigūnai lygina su teroristų grupuote, sezono nutraukimą įvertino kaip pergalę ir nurodė, jog spaudimą darys ir kitais metais, praneša naujienų agentūra AP.

Australija, kuri prieš Japonijos vykdomą banginių medžioklę rengė kampaniją ir nori ją ginčyti Tarptautiniame teisingumo teisme Hagoje, taip pat teigiamai įvertino anksčiau pasibaigusį sezoną - tai pirmas kartas, kai aktyvistams pavyko priversti laivyną atsitraukti.

„Kasmet mes vis stiprėjome. Turime geresnę įrangą, toliau skristi galinčius sraigtasparnius. Iš tiesų viską lėmė geresni resursai“, - sakė „Sea Shepherd“ įkūrėjas Paulas Watsonas.

Japonijos žemės ūkio, miškų ir žvejybos ministerija nurodė, kad medžiotojų laivynas namo grįš netrukus, nors konkrečios datos nenurodė. Į medžioklę laivai išplaukė gruodžio 2-ąją ir grįžti turėjo kovo viduryje.

„Neturėjome kito pasirinkimo kaip tik baigti [sezoną], kad užtikrintume gyvybių, išteklių ir laivų saugumą“, - spaudos konferencijoje sakė Michihiko Kano, žvejybos ministras.

Jis nepatikslino, ar banginiai bus medžiojami kitą sezoną.

Japonų laivyno kasmetė kvota yra 945 banginiai, bet šių metų tikslas buvo 850, nurodė ministerija.

Per paskutines savaites protestuotojai į medžioklė laivus mėtė butelius, o kartą į harpūnininkų laivo veleną įpainiojo virvę ir dėl to sumažėjo jo greitis.

„Sea Shepherd“ tvirtina, jog nenusikalsta ir per incidentus žmonės nenukenčia.

Japonija - kartu su Norvegija ir Islandija - yra viena iš trijų valstybių, kurios tęsia banginių medžioklę, nepaisydamos aplinkosaugininkų ir kai kurių kitų valstybių protesto.

Lotynų Amerikos valstybės, dalyvaujančios Tarptautinės banginių medžioklės komisijos (IWC) veikloje, yra paraginusios Japoniją nutraukti medžioklę ir gerbti banginių prieglobsčius. Tuo metu Australija Tarptautiniame teisingumo teisme Hagoje yra užpildžiusi skundą, kuriuo medžiokles siekiama visiškai uždrausti.

1986 metais išduotu IWC leidimu Japonija kasmet gali sumedžioti iki 1 tūkst. banginių tam, ką šalis vadina moksliniais tyrimais. Nuo tyrimų atlikusi banginių mėsa parduodama restoranams.