Iš Latvijos atitekančios upės ilgis – kiek daugiau nei 37 kilometrai. Išvalytas bus tankiausiai apgyvendintas 7 kilometrų ruožas, kuriame įsikūrusi Akmenė, kelios gyvenvietės, gamtos ir kultūros parkas.

Skaičiuojama, kad iš upės dugno bus iškelta dešimtys tonų dumblo, todėl vaga pagilės daugiau kaip metrą.

„Pirmiausiai padangos, žemės ūkio technika, atlikusi nuo kolūkių laikų. Be to, Antrojo karo metais čia vyko didžiuliai mūšiai, frontas ėjo nuo Papilės iki Viekšnių, tai aptinkam ir tokių radinių“, – apie upės valymo darbus pasakojo Akmenės rajono savivaldybės administracijos direktorius Apolinaras Nicius.

Anot savivaldybės atstovo, išvalytą upę norima ir papildomai įžuvinti. Pritarus aplinkosaugininkams, į vandenį ketinama paleisti lynų, lydekų, ešerių mailiaus.

Bus sutvarkytos pakrantės, įrengti 7 visuomeniniai paplūdimiai, atsiras baidarių maršrutai. Taip į Akmenės rajoną tikimasi pritraukti daugiau turistų.

„Tai yra kompleksinė nauda ir rezervato lankytojų centrui. Kadangi vienas objektas rajone nesugebės suinteresuoti lankytojo, o toks turimas kompleksas tikrai sugebės jį pritraukti: ar jis atvyks į lankytojų centrą, ar paplaukioti baidare“, – kalbėjo Kamanų valstybinio gamtinio rezervato direkcijos vyriausiasis specialistas Alvydas Urbonas.

Dabikinės upės vagos valymas kainuos per 1,3 mln. litų. Didžiąją dalį lėšų skyrė Europos Sąjungos fondai. Darbus ketinama baigti šiemet.