Negavo atsakymų į rūpimus klausimus

„Toks Kaimo reikalų komiteto sprendimas mane labai nustebino. Iš tokios jų pozicijos peršasi vienintelė išvada, kad komitetas gina brakonierius ir nelinkęs spręsti aplinkosaugos problemų“, – griežtai pasisakė  ministras V. Mazuronis.

„Pasakysiu vieną argumentą, kodėl Kaimo reikalų komitetas tokioms pataisoms nepritarė.  Viceministras, kuris pristatinėjo šį klausimą, paklaustas, kiek buvo brakonieriavimo pažeidimų ir kiek yra iš jų padarė medžiotojai, negalėjo atsakyti. Tai viena iš tų priežasčių. Jeigu yra pristatinėjamas toks klausimas ir neturima tokių duomenų, tuo pagrindu komitetas ir nepritaria plikiems skaičiams be statistikos“,- ministrui oponavo S. Bucevičius.

Seimo narys GRYNAS.lt sakė, kad svarstymo metu buvo iškelti ir keli kiti klausimai, į kuriuos negauta atsakymų: „Jeigu brakonierius neturi nei pajamų, nei darbo, neturi iš ko galima būtų išieškoti jam skirtas baudas, mes galime jas didinti ir šimtą kartų, bet ką mes išsireikalausime?“, – retoriškai klausė S. Bucevičius.

Pašnekovo teigimu, Aplinkos ministerijos paprašyta pateikti papildomų duomenų, juos gavus, tikėtina, kad prie šio klausimo bus grįžta kitame komiteto posėdyje.

Kas siūloma pataisose?

Pataisos įteisintų galimybę aplinkosaugos pareigūnams konfiskuoti pažeidėjui nepriklausančius nusikaltimo įrankius, pavyzdžiui, šaunamąjį ginklą, kilpą, spąstus, tinklus ar meškeres. Šiuo metu pažeidus įstatymą su kitam asmeniui priklausančiu įrankiu, šis nekonfiskuojamas, o pažeidėjas atsiperka tik pinigine bauda.

Aplinkos ministerija siūlo įteisinti ir baudas už ne mėgėjų žvejybos įrankių gaminimo, naudojimo bei įsigijimo tvarkos pažeidimus. Už neteisėtai laikomus žvejybos įrankius būtų skiriama bauda nuo 500 iki 1 tūkst. litų ir taikomas jų konfiskavimas.
V. Mazuronis
Toks Kaimo reikalų komiteto sprendimas mane labai nustebino. Iš tokios jų pozicijos peršasi vienintelė išvada, kad komitetas gina brakonierius ir nelinkęs spręsti aplinkosaugos problemų.

Numatoma griežtinti bausmes ir neteisėtai medžiojantiesiems. Juos siūloma bausti nuo 2 tūkst. iki 5 tūkst. litų konfiskuojant medžioklės įrankius ir transportą, naudojamą sumedžiotiems gyvūnams vežti, arba atimti teisę medžioti nuo 3 iki 5 metų konfiskuojant visus įrankius ir transporto priemones.

Pataisomis nustatomos griežtesnės sankcijos už kliudymą vykdyti aplinkos apsaugos valstybinę kontrolę, aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės pareigūno garbės ir orumo įžeidimą. Pareigūno garbę ir orumą įžeidusius asmenis numatoma bausti nuo 1 tūkst. iki 3 tūkst. litų administracine bauda, šiuo metu nustatyta bauda yra 100–500 litų.

Aplinkos ministerija primena, kad paskutiniai statistiniai duomenys rodo, jog padidintos baudos už žalą gamtai yra veiksmingos – brakonierių šalyje mažėjo. Pavyzdžiui, per pirmąjį šių metų pusmetį Lietuvoje užfiksuoti 2238 mėgėjų žūklės taisyklių pažeidimai – tris kartus mažiau nei per tą patį laikotarpį 2012 m.

Dėl siūlomų ATPK pataisų turės apsispręsti Seimas.