13
Kitas

Kur darbininkas? Ežere!

GRYNAS.lt ne kartą rašė apie naujus nuotekų tinklus ir vandentiekio infrastruktūrą, tiesiamą tam, kad nebūtų teršiami šalies vandens telkiniai. Taip pat atlikome ir mini tyrimą, kai vietinio kaimo „kasėjo“ prašėme iškasti šulinį. Pasirodo, geri norai viską atlikti pagal taisykles ir neteršti aplinkos kartais gali baigtis penkiaženkliais nuostoliais. Iš gręžinį šalia savo sodybos Ukmergės rajone norėjusio įsirengti Algimanto Dainausko prašoma 37 tūkstančių litų. Kad kiemas ir netoliese esantis ežeras vėl atrodytų taip, kaip atrodė anksčiau. Tiesa, sumokėjęs šią sumą, vyras ir toliau gyventų be veikiančio gręžinio.

Ar avarijos buvo galima išvengti?

„Ukmergės rajone, Virbalų kaime turim sodybą. Nusipirkom seną, sugriuvusią, - pradeda pasakojimą sodybos šeimininkas A. Dainauskas. - Pastatėme rąstinį namą. Ir norint jį priduoti (statybos inspekcijai, - red. past.) reikia visų tų komunikacijų: žaibosaugos, vandentiekio, kanalizacijos. Pradėjau nuo brangiausių dalykų – giluminio gręžinio ir vandens valymo įrengimų. Kai suvedžiau paieškos sistemoje kompiuteryje tokią užklausą, radau įmonę „Vilniaus gelmės“. Įdomiausia, kad ji ne tik gręžė gręžinius, bet ir statė valymo įrenginius. O man kaip tik reikėjo abiejų įrengimų. Paskambinau ir su manimi pradėjo bendrauti labai noriai. Atvažiavo direktorius. Apsidairė ir, neįžvelgęs jokių kliūčių, patvirtino, kad bendrovė visus darbus greitai atliks.“

A. Dainauskas teigė, jog atsargumo dėlei prieš gręžiant gręžinį turėtų būti daromi bandomieji gręžiniai. Ar bent jau kartu leidžiamas apsauginis vamzdis. Tačiau dėl laiko stokos ir darbų kainos, tokie pasiruošimo darbai nėra atliekami. 
Sodybos šeimininkas A. Dainauskas
Pastebėjau, kad gręžėjo trūksta, paklausiau – kur jis? Darbininkai sako, pasiėmęs povandeninį šautuvą ežere šaudo žuvį. Nuėjau iki lieptelio, matau – tik oro žarnelė ir užpakalis kyšo.

Vietoje apsauginio vamzdžio gręžiant gręžinius pilami lipnūs milteliai – jie sutvirtina gręžinio sieneles, kad jos netrupėtų, neįgriūtų.

Kuo giliau, tuo geriau, ar tuo brangiau?

„Direktorius uoliai pas mane lankėsi ir sutarus dėl darbų paprašė avanso. Už valymo įrenginius aš jam sumokėjau 18 tūkstančių litų avansą, ir dar už gręžinį – 5 tūkstančius litų. Jie pastatė valymo įrengimus – visus tris, kiek ir reikėjo. Negaliu sakyti, kad ir šie darbai buvo atlikti labai kokybiškai – trūko žiedų, orapūčių, dangčių... „Vilniaus gelmių“ bendrovės darbuotojai prižadėjo viską atvežti vėliau. Netrukus direktorius paprašė sumokėti visą sumą už darbus. Iš viso – 24 tūkstančius litų. Kai sumokėjau – tie pažadai taip ir liko neištesėti“, - prisimena A. Dainauskas.

Dar po poros savaičių bendrovės „Vilniaus gelmės“ darbuotojai atvyko gręžti gręžinio.

„Už gręžinį turėjau sumokėti 16 tūkstančių litų. Iš kur ta suma? Įmonės direktorius Vidutis Šeštokas teigė, jog pirmą vandeningą sluoksnį rasime maždaug 30-ies metrų gylyje. Tačiau laboratorija jį atmes, nes šis vanduo nebus tinkamas naudojimui. Na, o daugiau nei 60-ies metrų gylyje jau bus geras vanduo – neva visur Želvos apylinkėse tokio gylio gręžiniai įrengti. Už 1 gręžimo metrą imamas 100 litų“, - prisiminė sodybos šeimininkas. 


13
Kitas

Kur darbininkas? Ežere!