Nemuno deltos regioninio parko direktorius R.Lydis
Saugomų teritorijų apsivalymo vardan šios tarnybos struktūriniams padaliniams rankas griežtesnei veiklai atrišo du ministrai – Aplinkos - Valentinas Mazuronis ir Kultūros – Šarūnas Birutis. Praėjusį mėnesį jie patvirtino šių kilnojamų objektų (arba įrenginių) priverstinio nuvežimo tvarkos aprašą, o šios priemonės vykdymą pavedė Saugomų teritorijų tarnybos padalinių pareigūnams.

Jiems leista taikyti žymiai griežtesnes poveikio priemones ir netgi prievartą, šalinant neteisėtai pastatytus vagonėlius, mobiliuosius namelius ar konteinerius, naudojamus nakvynei ar maitinimui valstybiniuose parkuose, rezervatuose, draustiniuose, vandens telkinių apsaugos zonose, gamtos paveldo objektų teritorijose, biosferos poligonuose.

„Iki šiol priverstinai nutempti kilnojamuosius namelius neturėjome galimybių, o dabar šios drastiškos priemonės taikymo tvarka yra paprasta ir aiški“, - sako R.Lydis.


NDRP specialistams nustačius, jog yra pažeistas saugomų teritorijų apsaugos ir naudojimo režimas, pastatant ar laikant minėtus kilnojamus objektus, surašomas Administracinių teisės pažeidimų kodekso protokolas ir skiriama 76 str. numatyta bauda (nuo 500 iki 2000 lt). Ji dvigubinama, jei pažeidimą padarė pareigūnas.

Pažeidėjas po to privalo per du mėnesius pašalinti objektą. Jei to nepadaro, saugomų teritorijų tarnybos pareigūnai privalo kviesti policiją ir organizuoti priverstinį tokio objekto nuvežimą ir saugojimą . Jei savivaldybė tinkamos saugojimui aikštės neturi, objektas iki pusės metų saugomas šią paslaugą teikiančioje bendrovėje.

„Visi kaštai, patirti nuvežant ir saugant vagonėlius, bus išieškomi iš jų savininkų. Tai gali kainuoti nuo kelių iki keliolikos tūkstančių litų“, - sako R.Lydis.

O jei nutarimą skirti baudą vagonėlio savininkas apskųs teismui ir bylos nagrinėjimą vilkins (tai įprastinė, iki senaties ir atsakomybės išvengimo „gumą tempianti“ sukčių praktika) ?

Pasak R.Lydžio, ilgas bylinėjimasis gali būt nenaudingas, jei teismas pritaikytų laikinąsias apsaugos priemones – uždraustų iki sprendimo priėmimo savininkui disponuoti šiuo turtu.

„Noriu paskleisti žinią žmonėms – ši procedūra yra negrįžtama. Baudą už pažeidimą žmogus vis tiek gaus. Jei pats vagonėlio nenutemps - su policija ir samdomu kranu mes tai padarysime. Kaštai guls ant savininko pečių. Tad laikas susirūpinti visiems, kas tikėjosi ir šį sezoną jais naudotis ar nuomoti. Išdalijome seniūnams sąrašus žmonių, kurie NDRP valdo šiuos kilnojamus objektus ir raginame pašalinti. Tai kraštovaizdžio tarša , jos toleruoti ilgiau neketiname“,- sako R.Lydis.

Prieš penkerius metus su įtakingu politiku Artūru Paulausku sieto verslininko Rolando Zujevo vagonėlio šalinimas Juodkrantėje iš Kuršių nerijos nacionalinio parko iš viso atsiėjo 17 tūkst. litų. Tuo tarpu Minijos kaimo architektūriniame draustinyje, viename iš sklypų, stovi tokie net trys. Užmaskuoti vijokliais, gyvatvore ir tinklu. Klientų nakvynei vagonėliuose- pilnos pakrantės žvejų.