Be dviejų Utenos RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos ekipažų ir Ignalinos, Molėtų, Utenos rajonų agentūrų tą savaitgalį į nacionalinį parką dar buvo atvykę pareigūnai ir iš Aplinkos apsaugos agentūros.

Gegužės 10 d. aplinkos apsaugos pareigūnai patikrino daugiau kaip pusę šimto žvejų mėgėjų ir plaukiojimo priemonių savininkų. Už plaukiojimą saugomose teritorijose esančiuose vandens telkiniuose valtimis su vidaus degimo varikliais administracinės teisės pažeidimo protokolai surašyti 15 asmenų. Be jų, už Mėgėjų žvejybos taisyklių pažeidimus, nubausti dar 2 asmenys. 
Citata
Už tokio tipo pažeidimą gresia bauda nuo 300 iki 600 litų. Taikant administracinį nurodymą – pusė minimalios baudos, t. y. 150 lt. Už pakartotiną tokios rūšies pažeidimą numatyta bauda nuo 800 iki 2000 lt.

Antalieptės HE tvenkinyje dirbę Utenos RAAD GGAI pareigūnai nustatė net 5 plaukiojimo sąlygų pažeidimus, kai buvo plaukiojama valtimis su vidaus degimo varikliais, o ir variklių galingumas labai įvairus – nuo 3 iki 60 arklio galių.

Luodžio ežere pareigūnai nustatė 4 tokio tipo pažeidimus, kiti ekipažai – dar po tris. Utenos rajono agentūros inspektoriai, už žvejybą be mėgėjų žvejybos leidimų ir sugautas dvi mažesnio negu leidžiama dydžio lydekas Pliaušio ežere, administracinio teisės pažeidimo protokolus surašė dviems Utenos miesto gyventojams, kuriems dar teks atlyginti ir 1091 lt gamtai padarytą žalą.

Aplinkosaugininkai primena, kad saugomose teritorijose esančiuose vandens telkiniuose savaeigėmis plaukiojimo priemonėmis galima bus plaukioti tik nuo birželio 21 d., ir tai tik kai variklio galingumas neviršija 10 AG (8 kW). Išimtis numatoma kai kuriuose vandens telkiniuose renginių, vandens sporto varžybų metu, prieš tai suderinus su saugomų teritorijų administracija.Toks pavyzdys – Luodžio ežeras Zarasų rajone.
Valtis su varikliu Aukštaitijos nacionalinio parko ežere

Už tokio tipo pažeidimą gresia bauda nuo 300 iki 600 litų. Taikant administracinį nurodymą – pusė minimalios baudos, t. y. 150 lt. Už pakartotiną tokios rūšies pažeidimą numatyta bauda nuo 800 iki 2000 lt.

Esant tokiai situacijai, kai dauguma žvejų mėgėjų ir poilsiautojų nepaiso plaukiojimo sąlygų reikalavimų, Utenos RAAD pareigūnai ir toliau organizuos reidus, kontroliuodami savaeigių plaukiojimo priemonių naudojimo tvarką.

Pastebėję panašų pažeidimą skambinkite telefonu 112.