Dar buvo tik pradėję švisti, kai Utenos RAAD Gyvosios gamtos apsaugos inspekcijos pareigūnai, dirbdami Molėtų rajone, sutiko link Vaikštėnų upės, jungiančios Išnarų ir Kertuojų ežerus, einančius du piliečius. Šie asmenys pareigūnams sukėlė įtarimą, kadangi vieną iš jų aplinkosaugininkai iš karto pažino – tai Vaikštėnų kaimo gyventojas O. M. ne kartą buvęs baustas už neteisėtą žvejybą.

Po tokio susitikimo tapo aišku, kad šie piliečiai dabar tikrai jokia neteisėta veikla neužsiims, tuo labiau, kad po keleto minučių sugrįžo į kaimą, bet palaukti prie upės - verta. Praėjus trejetui valandų, minėti asmenys vėl buvo pastebėti einantys link upės.

Apieškoję pakrančių brūzgynus, sėdo į valtį. Paplaukę patikrino venterį, po to ištraukė ungurinę gaudyklę. Apie laimikį, kad kurio taip ir nepavyko sugauti, jau galima buvo spręsti iš pažeidėjų keiksmažodžių, kurie ryto tyloje buvo girdimi už gero šimto metrų. Perstatę įrankį į kitą vietą, grįžo į krantą ir pasuko į kaimo pusę. 
Į ungurių žvejybą išsiruošė su kirviu

Sulaikyti iš pradžių viską neigė, tikino buvę malkų ruošti, pil. P. M. net kirvį su savimi turėjo, bet pareigūnailiko prie savo nuomonės. Pateikus visus įkalčius, „medkirčiams“ beliko tik prisipažinti, ką veikė Vaikštėnų upėje. Jiems surašyti administracinės teisės pažeidimo protokolai, paimta ungurinė gaudyklė, venteris ir valtis.

Tą pačią dieną administracinės teisės pažeidimo protokolas už plaukiojimą savaeige plaukiojimo priemone Kertuojų ežere surašytas vilniečiui P. K.

Aplinkosaugininkai primena, kad Kertuojų ežere ištisus metus draudžiama plaukioti plaukiojimo priemonėmis su vidaus degimo varikliais.