Mano, kad akcija - tik akių dūmimas

„Deja, nenufotografavau, nes tuo metu vedžiojau šunį. Jau praėjusį savaitgalį atsirado konteineriai su užrašais, kad ten reikia mesti eglutes. Tai iki užvakar buvo sumesta gal 10 -15 tų eglučių, kitos gražiai šalia sustatytos. Žiūriu – verčia šiukšles iš konteinerių, tada meta eglutes, tada – vėl šiukšles ant viršaus. Klausiu - „vyrai, ką darot?“. Atsakė, kad jiems liepė vadovas, tai ir užklijavo tuos skelbimus apie eglučių surinkimą. O dabar veža viską kartu, nes nėra galimybės atsiųsti specialų transportą eglučių surinkimui,“ - dėstė varėniškis.

Po įvykio savo kieme gyventojas įsitikinęs, jog akcija – apgavystė. Jis kreipėsi į Alytaus regioninį atliekų tvarkymo centrą, tačiau čia nepavyko pabendrauti nei su direktoriumi, nei su pavaduotoju.

„Juk mes sumokame už tų atliekų išvežimą, tad kartu savotiškai – ir už aplinkos teršimą. O eglutes tikrai galėtų naudingai panaudoti. Juk Varėna perka tuos vadinamus medienos čipsus, drožia tuos medžius – o mes eglutes mėtome kaip šiukšles. Dar nebūtų taip pikta, jei visur neskelbtų - „štai, 12-oje Lietuvos rajonų darom akciją.“ Visur – per televiziją, radiją giriasi - „surinksim eglutes“. O paskui krauna į bendrą konteinerį ir vargo nemato. Mus už čiukčius laiko! - nenurimo gyventojas.

Atliekų vežėjai: žmogų suklaidino ta pati šiukšliavežė

Varėnoje eglučių surinkimą bei kitų buitinių atliekų išvežimą organizuoja „Trakų rajono komunalinių įmonių kombinatas“ (antrinė bendrovės „Ecoservice“ įmonė). Įmonės Varėnos padalinio vadovas Juozas Ignatavičius tikino, jog gyventojas greičiausiai tiesiog apsigavo dėl panašios šiukšliavežės, o eglutės tikrai vežamos ten, kur reikia.

„Eglučių surinkti važiuoja ta pati šiukšliavežė, tik tuščia, tada jau renka eglutes. Greičiausiai dėl to ir kelia nerimą žmonėms, nes mašina ta pati, darbuotojai tie patys. Žmogus matė, kaip ta pati mašina krovėsi buitines atliekas, vėliau atvažiavo eglučių. Mašina po sąvartyno tuščia, švari dar kartą važiuoja per tuos pačius taškus ir renka eglutes, - kalbėjo J. Ignatavičius. - Atskiro transporto tam neturim. Negalime dėl savaitės atsivaryti dar vieną specialų automobilį, tad važiuoja tas pats.“

„Trakų rajono komunalinių įmonių kombinato“ atstovas tikino, kad akcija dar tęsiasi iki 14 dienos.
Vakarykštis pranešimas, jog eglučių užteko vieną minutę šildyti Varėnos miestą, nereiškia, kad akcija jau baigėsi ir eglutės dabar keliaus tik į sąvartyną.

RATC: žaliosios atliekos į sąvartyną negali būti vežamos

„Eglutės iš karto vežamos susmulkinti, verčiamos biokuru. Čia, Varėnoje, jų nėra daug kaip, pavyzdžiui, Vilniuje. Nors gyventojai eglutes neša aktyviai, mūsų vyrai ištraukia jas net iš komunalinių atliekų, jei gyventojai susimaišo ar neperskaito užrašų ant specialių konteinerių. Kadangi negalime ilgai užimti šiukšliavežių, tad eglutės iš karto atiduodamos susmulkinti. Kai akcija baigsis suskaičiuosime bendrai, kiek kubų tų eglučių surinkta“, - kalbėjo J. Ignatavičius.

Alytaus regioninio atliekų tvarkymo centro, į kurio sąvartyną ir keliauja buitinės atliekos iš Varėnos miestelio, atstovas teigė, jog žaliosios atliekos į sąvartyną negali patekti – dėl to galima užsitraukti aplinkosaugininkų nemalonę.

„Ne, atvežamų į sąvartyną eglučių nepastebėjome. Dabar Aplinkos apsaugos departamentas yra netgi sugriežtinęs kontrolę - žaliosios atliekos negali patekti į sąvartą“, - dėstė Alytaus RATC direktoriaus pavaduotojas Romualdas Dimša. - Gal kažkur suveikė tas žmogiškasis faktorius, buvo padaryta klaida, tačiau masiškai to tikrai nevyksta. Na, nebent žmogus pats įmetė eglutę į komunalinių atliekų konteinerį. Štai ir Alytuje tikrai pastebime, kaip jos renkamos ir išvežamos atskirai, tikrai žinau, kad panaudojamos biokurui. Jei žalosios atliekos patektų į sąvartą su komunalinių atliekų srautu, tai būtų nenaudinga pačiai atliekų vežimo bendrovei. Jai reikėtų tas atliekas perrinkti, perrūšiuoti – reikėtų papildomų kaštų.“