„Tam, kad viskas vyktų kuo sklandžiau ir skaidriau, kviečiame įveisimuose dalyvauti žvejus ir gyventojus. Informaciją apie tai, kur ir kada planuojami įveisimai, bus galima rasti Aplinkos ministerijos interneto svetainėje“, – sakė aplinkos viceministras Linas Jonauskas.

Patvirtintoje žuvų įveisimo programoje numatyta pagausinti žuvų išteklius daugiau kaip 200 vandens telkinių. Įgyvendinant „Žvejybos rojaus“ projektą Zarasų ir Molėtų savivaldybių ežerai bus įžuvinami gausiau nei kiti vandens telkiniai.

Daugiausia - lydekų ir šamų

Bus įveista 144 tūkst. vnt. sterkų, 278 tūkst. vnt. lydekų, 204 tūkst. vnt. šamų, 77 tūkst. vnt. lynų jauniklių. Į tvenkinius bus įveista 86 tūkst. vnt. karpių. Ten, kur vandens telkiniai yra labai užžėlę augmenija, bus įveista 14 tūkst. vnt. baltųjų amūrų ir 4 tūkst. vnt. margųjų plačiakakčių.

Į vandens telkinius bus paleistos tik šiųmetės ir vyresnio amžiaus žuvys, kurių išgyvena gerokai daugiau nei įveisiant lervutes.
Citata
Kad lėšos, skirtos žuvų ištekliams atkurti ir išsaugoti, būtų naudojamos kuo racionaliau, šiemet bus atlikti Zarasų, Molėtų „Žvejybos rojaus“ telkinių, Kauno marių ir kitų vandens telkinių žuvų išteklių moksliniai tyrimai.

Tam, kad į vandens telkinius nepakliūtų sergančios žuvys, įžuvinimas bus griežtai kontroliuojamas. Pagal nustatytus veterinarinius reikalavimus žuvis išleisti į vandens telkinius išteklių atkūrimo tikslais galima tik tuomet, kai jos yra kliniškai sveikos, kilę iš laikymo vietos, kurioje nėra padidėjusio gaištamumo, kilę tik iš zonos ar laikymo vietų grupės, kurioje nebuvo aptikta akvakultūros gyvūnų ligų.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba kontroliuoja, kad būtų laikomasi nustatytų reikalavimų, žuvis įveisimui teikianti įmonė turi pateikti atitinkamus dokumentus, patvirtinančius, kad žuvys yra sveikos. Imami mėginiai žuvų sveikatingumui nustatyti.

Pagaliau atėjo metas moksliniams tyrimams

Siekiant užkirsti kelią galimiems sukčiavimams, bus kontroliuojamas ir pats įveisimo procesas. Regionų aplinkos apsaugos departamentuose paskirti atsakingi pareigūnai, kurie dalyvaus sveriant, kraunant į pervežimo tarą ir išleidžiant į vandens telkinius žuvų jauniklius.

Kad lėšos, skirtos žuvų ištekliams atkurti ir išsaugoti, būtų naudojamos kuo racionaliau, šiemet bus atlikti Zarasų, Molėtų „Žvejybos rojaus“ telkinių, Kauno marių ir kitų vandens telkinių žuvų išteklių moksliniai tyrimai. Jie padės įvertinti mėgėjų ir žvejų verslininkų daromą poveikį tiriamų vandens telkinių žuvų išteklių būklei. Bus pateiktos rekomendacijos dėl žvejybos reglamentavimo, žuvų įveisimo, kiekvieno vandens telkinio žuvų išteklių naudojimo ir atkūrimo planai 2015–2020 m.

Lėšų Lietuvos vandens telkinių įžuvinimui Aplinkos ministerija pirmą kartą skyrė pernai. Tam skirta 1,15 mln. Lt. Šiemet žuvų įveisimui skirta 2,5 mln. Lt.