Ruduo, daugelis stvers kastuvus ir skubės pasodinti medelį prie savo namo, parke ar dar kitur. Tačiau medelis po kelių dešimtmečių užauga, tampa medžiu. „Nukirskite!“ - ima maldauti gyventojai, dešimtmečius gyvenantys užaugusių medžių kaimynystėje ir anksčiau jais džiaugęsi.

Šiauliuose, Dainų gatvėje, vos keli metrai nuo daugiabučio namo pamatų pasodintos dvi liepos jau susilygino su penkiaaukščiu namu, jų laja užstoja šviesą kelių aukštų gyventojams, medžių šakos įžūliai lenda pro langus, barsto lapus į balkonus, o šaknys ardo namo pamatus. Vasarą atvėrus langus į namus skrenda iš liepžiedžių nektarą rinkusios bitės, rašo „Šiaulių kraštas“.

Pasak Violetos Gutmanienės, šio daugiabučio namo savininkų bendrijos pirmininkės, savivaldybės Aplinkos skyrius leidimą nukirsti dvi liepas, augančias greta namo, išdavė šių metų kovo 10 dieną. Anot V. Gutmanienės, medžiai jau turėjo būti nukirsti ir išvežti privačia iniciatyva. Pavasarį, gavus savivaldybės leidimą, net trys šeimos pareiškė norą nusikirsti ir išsivežti medžius savo lėšomis ir savo reikmėms. Deja, taip neįvyko. Matyt, medžius nusikirsti ketinę žmonės pasiskaičiavo, kad jiems tai per brangiai atsieisią.

„Lauksime, kada šie medžiai bus nukirsti savivaldybės lėšomis bendra tvarka“, — teigė V. Gutmanienė.


Ji su šeima Dainų gatvės 20-ame name gyvena nuo šio namo pastatymo — 1979 metų. Dvi liepos buvo pasodintos netrukus po to, kai ji atsikėlė į naują namą. Beje, medžius sodino ne gyventojai, o tuometinio „Šiaulių apželdinimo“ tresto darbuotojai.

„Tuomet buvome jauni ir nieko neišmanėme, — pripažįsta V. Gutmanienė. — Sodinamas medis simbolizavo grožį, o koks turi būti atstumas nuo pastato iki medžio — nebuvo svarbu.“

Dainų gatvės namo gyventojai - ne vieni. Lyros gatvėje gyventojai skundžiasi dėl arti namo augančios ir šviesą užstojančios kaštonų eilės. Kito tos pačios gatvės namo gyventojai — dėl penkiaaukštį namą jau praaugusių, namo pamatus ardančių beržų, rašo „Šiaulių kraštas“.