Moteris teigia auginanti mažą vaiką, o oras lauke kartais toks, kad užgniaužia kvapą. Rasos teigimu, netoli Bedančių kaimo ir Katauskių kaimų įsikūrusi bendrovė „Rivaka“ degina draudžiamas deginti baldų atliekas. Smarve lauke skundžiasi ne visi - didelė dalis kaimo gyventojų dirba toje pačioje bendrovėje.

Bendrovė gamina vonios baldus iš MDF (medienos plaušo) plokščių, gali būti, kad jų likučius „ūkiškai“ sukūrena.

V. Vasiliauskas
Mes perkam legalų kurą – durpes. Perkame jas su sąskaita, galime parodyti. Na taip, jos galbūt skleidžia nemalonų kvapą, bet... aplinkosaugininkai teigia, jog nieko blogo tame nėra.

Gyventoja pasakojo, jog aplinkosaugininkai bendrovei skyrė kelias baudas, tačiau pastaruoju metu pažeidimų neužfiksuoja. Moteris įsitikinusi, jog verslininkai rado kaip pergudrauti oro taršą tikrinančius pareigūnus – prie krosnies jie susikrovė glėbius malkų, o kai niekas netikrina, tylomis vis tiek kūrena baldų atliekas.

Po trijų baudų skundai nebepasitvirtina

Kauno regiono aplinkos apsaugos departamento Raseinių rajono agentūros vedėjas Gediminas Tamašauskis teigė, jog bendrovė „Rivaka“ tikrai tikrinta ne kartą.

„Gyventojai skundėsi, jog jie degina tų plokščių atraižas. Šiais metais dėl bendrovės gauti 5 skundai. Pirmieji du pasitvirtino – skyrėm baudas ir liepėme tinkamai sutvarkyti, t. y. atliekų tvarkytojams atiduoti visas kitas atliekas – tuščias dažų dėžutes ir panašias, - teigė G. Tamašauskis.

Aplinkosaugininko teigimu, bauda bendrovei skirta ir pernai, „Rivaka“ bausta nuo 200 iki 400 litų baudomis.

Gyventoja Rasa
Gaila, jog nėra jokių išvadų. Mes pasiskundžiam, jie gauna baudą. Uždaras ratas. Aplinkosaugininkai sako - „tai skambinkite, kai pajusite tokį kvapą“. Bet tuomet atvažiuos ir uždės baudą. O gal jiems pigiau susimokėti baudas, nei įsistatyti kokius nors filtrus ar dar ką nors keisti?

Paklaustas ar, jo nuomone, bendrovė pastaruoju metu pasitaisė, G. Tamašauskis teigė, jog jie pradėjo kūrenti malkomis.

„Sakote, mus gali apgaudinėti? Na, juk atidarius pečių matai, kas ten dega. Galų gale tiriame orą aplink, vežame mėginius į laboratoriją. Čia, manau reikėtų susitikti gyventojams, tos bendrovės atstovams, seniūnui ir tiesiog pasikalbėti“, - konfliktuojančioms pusėms draugiškai išsiaiškinti patarė Raseinių rajono agentūros vedėjas.

Bendrovės atstovas: kūrename durpes, galime pateikti pirkimo sąskaitas

Už maždaug 400 metrų nuo fabriko gyvenanti Rasa teigė, jog jai ir jos mamai jau pabodo skambinėti aplinkosaugininkams. Ypač nemalonus kvapas juntamas į namų pusę pūstelėjus vėjui, kartais dėl jo neįmanoma dirbti lauke.

„Tikrai žinau, kad įmonė atsiveža malkų ir jas vėliau rodo aplinkosaugininkams. Sako - „va, žiūrėkit, juk malkos sudėtos, malkomis ir kūrename“. Mano mama yra jautri kvapams ir ji tikina, kad toks kvapas – tikrai ne nuo malkų“, - dėstė gyventoja. Kvapas jai primena smalkes, nuo jo prasideda dusulys, o smulkios degėsių dalelės nusėda ant daržų. Pajutę šį kvapą šeimos nariai turi tiesiog užsidaryti namuose – užverti duris ir langus.

Pačios bendrovės „Rivaka“ atstovas Vytenis Vasiliauskas atsiduso, jog pastaruoju metu bendrovę lanko ir aplinkosaugininkai, ir žurnalistai, skambina netgi Seimo nariai.

„Mes perkam legalų kurą – durpes. Perkame jas su sąskaita, galime parodyti. Na taip, jos galbūt skleidžia nemalonų kvapą, bet... aplinkosaugininkai teigia, jog nieko blogo tame nėra. Už ką gavome baudą? Na, čia buvo labai seniai (aplinkosaugininkų teigimu, baudos paskirtos šiemet, - red. past.), kitame gamybos padalinyje buvo deginamos gamybos atliekos, plokštės. Už tai gavome baudas. O dabar visuose padaliniuose deginamos durpės. Pagal Lietuvos respublikos įstatymus jas deginti galima, mes tai ir darome. Įvairias atliekas kaupiame ir priduodame utilizacijai, atliekų vežėjams“, - dėstė V. Vasiliauskas.

Uždaras kvapų ir baudų ratas

Paklaustas, ar nereikėtų pamėginti rasti bendrą kalbą su vietiniais gyventojais, V. Vasiliauskas teigė, jog įmonės atstovai nežino, kuris žmogus juos nuolat skundžia įvairioms institucijoms, todėl negali su juo susisiekti ir pamėginti išspręsti šią problemą.

V. Vasiliauskas teigė šiuo metu neturintis informacijos, su kuriais atliekų vežėjais bendrovė yra sudariusi sutartį, anksčiau atliekas jie priduodavo bendrovei „Toksika“.

Rasa tikina šiek tiek žinanti, kas dedasi įmonės viduje. Darbuotojai bijo netekti darbo, todėl nedrįsta prieštarauti fabriko vadovams. Blogiausia, jog patys fabriko darbutojai seka blogu pavyzdžiu ir kartais nusineša į fabriką savų šiukšlių.

„Gaila, jog nėra jokių išvadų. Mes pasiskundžiam, jie gauna baudą. Uždaras ratas. Aplinkosaugininkai sako - „tai skambinkite, kai pajusite tokį kvapą“. Bet tuomet atvažiuos ir uždės baudą. O gal jiems pigiau susimokėti baudas, nei įsistatyti kokius nors filtrus ar dar ką nors keisti? O man baisu, kai nuodija gyventojus ir daro „biznį“. Skelbiasi, kad yra atsakinga bendrovė, įdarbino kaimo žmones, visi turi pajamų. Bet iš tiesų tie patys žmonės ir nuodijami“, - svarstė artimiausio kaimo gyventoja.