Lapkričio 25 dieną publikuotas GRYNAS.lt tyrimas apie planuojamas statybas Palangoje. Lapkričio 26 dieną, ketvirtadienį Palangos miesto savivaldybės taryba turėjo tvirtinti detalųjį sklypo J. Simpsono g. 21 planą. Tačiau po redakcijos tyrimo šis klausimas iš dienotvarkės buvo netikėtai išbrauktas.

Visa istorija prasidėjo nuo to, kad į GRYNAS.lt redakciją besikreipę sunerimę žmonės įžvelgė panašią schemą, kuri buvo panaudota bandant įteisinti Druskininkų Vijūnėlės dvarą.

„Kalba eina apie nuostabią oazę, smaragdinę pušų paunksmę pačiame senosios Palangos centre, pagal Kultūros paveldo departamento nuostatas esančią griežčiausio režimo apsaugos zonoje, J. Simpsono g. 21. Šiuo metu rengiamas detalusis planas ir čia planuojama statyti poilsio namus. Žmonės kalba, kad per sąsajas su įvairiomis bendrovėmis projektą vykdo pats M. Marcinkevičius. O Palangos miesto savivaldybė stengiasi, kad šis projektas būtų derinamas prioriteto tvarka“, - jau tada stebėjosi palangiškiai.

Dar kiti žmonės svarstė, kad poilsio namai vėliau greičiausiai taps butais: „Neapgaudinėkim nieko ir svarbiausia savęs. Kuklūs poilsio namai - tai ta pati mažaaukštė 1-2 butų gyvenamoji statyba, tik po „poilsio namų“ vėliava. Jei kam smagiau, galit pavadinti juos „apartamentų viešbučiu“ ar dar kokiu nors „boteliu“. Esmė čia ta pati.“

Planuojamos statybos Palangoje

Pagal GRYNAS.lt turimus Registrų centro dokumentus, sklypas, kuriame planuojami nauji poilsio namai, iš tiesų patenka į nekilnojamųjų kultūros vertybių teritoriją ir apsaugos zoną. Tačiau, nepaisant to, Palangos miesto savivaldybė ir dar daugybė institucijų patvirtino žemės sklypo detaliojo plano koncepciją. GRYNAS.lt aiškinosi, ar toje vietoje leidžiamos tokios statybos ir dabar paaiškėjo, kad Palangos savivaldybė suabejojo.

Suabejojo paskutinę akimirką

Palangos miesto savivaldybės administracijos Architektūros ir teritorijų planavimo skyriaus vedėjo pavaduotojas, atliekantis vedėjo funkcijas, Vidmantas Danta po pasirodžiusio GRYNAS.lt teksto teigė, kad savivaldybė suabejojo detaliojo plano sprendimais.

„Palangos miesto savivaldybės tarybos Statybos ir miesto ūkio komitetas 2015 m. lapkričio 2 d. svarstė šį sprendimo projektą ir suabejojo minėto detaliojo plano sprendiniais. Tuo pagrindu šis klausimas buvo išbrauktas iš Savivaldybės tarybos posėdžio dienotvarkės“, - teigė V. Danta.

Paklaustas, kada bus grįžta prie detaliojo plano svarstymo, jis neturėjo aiškaus atsakymo: „Kadangi šis detalusis planas turi teigiamą Statybų inspekcijos išvadą, dabar laukiame minėtos institucijos išaiškinimo, kaip esamoje situacijoje turėtų elgtis Palangos miesto savivaldybės taryba. Sulaukus atsakymo, bus priimti tolesni sprendimai dėl šio detaliojo plano tvirtinimo ar netvirtinimo.“

Tačiau panašu, kad Palangos savivaldybė ėmė ir persigalvojo, nes prieš daugiau nei savaitę apie jokias Statybos ir miesto ūkio komiteto abejones savivaldybė nekalbėjo, priešingai – teigė, kad tvirtins planą artimiausiame posėdyje, o po GRYNAS.lt tyrimo, kitą dieną klausimas nebuvo svarstomas.

„Žemės sklypo detalusis planas dar nėra patvirtintas. Kadangi yra gautos VTPSI detaliojo plano patikrinimo aktas, kuriame nurodyta, kad detalųjį planą galima tvirtinti, detalusis planas bus tvirtinamas artimiausiame Palangos miesto tarybos posėdyje. Inspekcija patvirtino, kad visos procedūros atliktos tinkamai ir nebuvo pažeistos“, - laiške prieš kelias savaites visiškai kitą nuomonę išdėstė V. Danta.

Statybų inspekcija nežino, ką daryti

Kadangi detaliajam planui šiame sklype pritarė daugybė institucijų, dabar sudvejojus Palangos savivaldybei abejonių virtinė nusidriekė per visas šias įstaigas. Valdininkai prašo vieni kitų išaiškinti – galimos tokios statybos šiame sklype, ar ne.

Valstybinės teritorijų planavimo ir statybos inspekcijos atstovė viešiesiems ryšiams Vida Aliukonienė GRYNAS.lt atsiuntė paaiškinimą, kad inspekcija kreipėsi į Kultūros paveldo departamentą, kad ši išaiškintų, ar jų pačių priimtas sprendimas buvo teisėtas.

„Inspekcija situaciją dar aiškinasi. Kadangi Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinis padalinys išdavė 2014-05-20 planavimo sąlygas detaliajam planui Simpsono g. 21, Palangoje, rengti ir pateikė savo sprendimą derinti šį planą, inspekcija raštu kreipėsi į Kultūros paveldo departamentą prie Kultūros ministerijos ir taip pat į šią ministeriją, prašydama įvertinti bei pateikti nuomonę-išvadas dėl detaliojo plano sprendinių atitikties Palangos miesto specialiajam paminklosauginiam planui ir Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio priimto sprendimo derinti detalųjį planą teisėtumo. Inspekcija sprendimą priims ir Palangos savivaldybei pateiks, gavusi minėtų institucijų atsakymus“, - atsakyme raštu atsiuntė V. Aliukonienė.

Statytojai laukia savivaldybės sprendimo

Žiniasklaidoje skelbta, kad sklypą, kuriame planuojamos statybos, su Seimui priklaususiais poilsio namais „Viešnagė“ per aukcioną įsigijo įmonė „Gaumista“, priklausanti uždaro tipo nekilnojamojo turto investiciniam fondui „Lords LB Opportunity Fund II“. Jo steigėja yra nekilnojamojo turto ir privataus kapitalo fondus valdanti kompanija „Lords LB Asset Management“ (LLAM). Didžiausia šios įmonės akcininkė – bendrovė „Glera“, kurios vienintelis savininkas ir vadovas nuo 2012 metų liepos yra M. Marcinkevičius.

M. Marcinkevičius yra lietuviško kapitalo koncerno „VP Grupė“ akcininkas.

Poilsio namų maketas

„Lords LB Opportunity Fund II“ fondo valdytojas Marius Žemaitis GRYNAS.lt komentavo, kad iki šiol visos valstybinės institucijos išdavė visus reikiamus dokumentus.

„Kalbant apie Palangos J. Simpsono g. projektą, detalųjį sklypo planą rengiame nuo 2013 m. pabaigos, jis atitinka visus teisės aktuose keliamus reikalavimus ir norminius reglamentavimus – projekte yra laikomasi želdinių apsaugos, aukštingumo, tūrio ir kitų valstybės institucijų nurodytų projekto kriterijų“, - rašė M. Žemaitis.

Pasak jo, iki šiol visos valstybės institucijos išdavė visus reikiamus dokumentus projektui vystyti: „Dabar laukiame Palangos miesto savivaldybės Tarybos sprendimo dėl detaliojo plano patvirtinimo.“

Žinote daugiau nelegalių ir savavališkų statybų atvejų Lietuvos parkuose, draustiniuose, valstybinėje žemėje arba kai statybos prasidėjo be leidimų? Kviečiame informacija pasidalinti su portalu GRYNAS.lt, garantuojame šaltinių konfidencialumą. Rašykite laiškus elektroniniu paštu grynas@grynas.lt.