15 metų truko ginčai

Teismas įpareigojo K. Grybausko gatvėje esančių pastatų savininkus nugriauti nelegalius statinius dar 2000-aisiais. Tuomet prasidėjo teismų maratonas, kuris baigėsi tik šį pavasarį.

Šie statiniai buvo pastatyti be žemės sklypo bendraturčio sutikimo, todėl jų statyba pripažinta savavališka. Kadangi reikalavimas juos nugriauti nebuvo įvykdytas, kreiptasi į teismą. Savavališkų statinių savininkui nepavyko sulaukti palankaus teismo sprendimo, leidžiančio juos įteisinti, nei skundžiant teismų nutartis, nei bylinėjantis su žemės sklypo bendraturčiu.

Tai ne vienintelis atvejis, kai dėl bendraturčių nesutarimų statiniai pasmerkiami virsti griuvėsiais. Savavališkų statinių statytojams neįvykdžius teismų sprendimų nugriauti tokius statinius, Valstybinei teritorijų planavimo ir statybos inspekcijai prie Aplinkos ministerijos tenka organizuoti priverstinį jų griovimą. Priverstinio griovimo išlaidas turi atlyginti šių statinių statytojai.

Žada griūtį

Tačiau statinių bendraturtis Romualdas Bridziulaitis sako, kad nugriovus pastatus jis ir jo dukra liks be pastogės. Kaunietis čia gyvena nuo 1955 metų. Laikui bėgant jis apmūrijo medinius ūkinius pastatus.

Vėliau šalia esantis namas, kuriame gyveno R. Bridziulaitis, ėmė griūti, todėl jis persikėlė į atnaujintą ūkinį pastatą. Šis viena siena ribojasi su šalia esančiu mediniu, kuris iš pirmo žvilgsnio neatrodo pačios geriausios būklės.

„Jei pastatas bus nugriautas, grius ir šis namas, kuriame gyvena 8 šeimos“, - įsitikinęs R. Bridziulaitis.

Be to, šeimininkui teks padengti ir griovimo išlaidas, kurios pirminiais duomenimis sieks apie 9 tūkst. eurų.

Šalia esančius pastatus trečiadienį apžiūrėjo ir įvairių sričių specialistai, kurie nuspręs, kokių žingsnių imtis.