Ketvirtadienį iškilmingo renginio metu, sostinės Rotušėje bus apdovanoti konkurso „Geriausiai renovuoti daugiabučiai“ laimėtojai. Laurus pelnė namas Naujųjų Valkininkų kaime Varėnos rajone. Jis išrinktas geriausiuoju, susumavus šalies gyventojų simpatijas, pareikštas balsuojant elektroniniu būdu, ir ekspertų komisijos vertinimus.

Didelio gyventojų ir ekspertų pripažinimo taip pat sulaukė renovuotas daugiabutis Panevėžio Tulpių gatvėje. Specialus vertinimo komisijos apdovanojimas bus įteiktas atnaujintam namui Alytuje, Birutės gatvėje.

Už konkurse dalyvavusius daugiabučius interneto svetainėje www.atnaujinkbusta.lt balsavo daugiau kaip 40 tūkst. šalies gyventojų. Jame varžėsi 26 gyvenamieji namai, atnaujinti 2006-2010 m. laikotarpiu. Šiuos namus atrinko ekspertų komisija, įvertinusi renovuotų namų energinį ir ekonominį naudingumą, bendrą pastato ir aplinkos estetiką, renovacijos procesą. Konkursą organizavo Europos investicijų bankas kartu su Aplinkos ministerija, Būsto ir urbanistinės plėtros agentūra ir Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacija.

Senos statybos daugiabučiai Lietuvoje atnaujinami pagal Daugiabučių namų atnaujinimo (modernizavimo) programą. Gyventojams, siekiantiems atnaujinti būstą, teikiamos ilgalaikės lengvatinės paskolos su 3 proc. fiksuotomis metinėmis palūkanomis. Valstybė gyventojams kompensuoja ne mažiau kaip 50 proc. išlaidų (iki 2014 m sausio 1 d. – 100 proc.), skirtų investiciniam projektui parengti, statybos techninei priežiūrai vykdyti ir projekto įgyvendinimui administruoti. Atsižvelgus į numatomas įgyvendinti efektyvias energiją taupančias priemones, taip pat skiriama iki 15 proc. parama už atliktus rangos darbus. Ji nuo kitų metų pradžios bus padidinta iki 30 proc. (jeigu šiluminės energijos sąnaudos įgyvendinus projektą bus sumažintos ne mažiau kaip 40 proc.). Nepasiturintiems gyventojams apmokamos visos projekto parengimo, jo įgyvendinimo administravimo, statybos techninės priežiūros išlaidos, kredito draudimo įmoka, kreditas ir palūkanos.