Lapkričio tryliktą dieną transliuotos laidos „Vienam gale kablys“ vedėjas Paulius Korsakas žiūrovams demonstravo įspūdingą lašišų žvejybą Baltijos jūroje. Tačiau akyli žvejai teigia, jog sugalvojęs „nekartoti to paties, ką rodė praėjusioje laidoje“ ir kabliukus įsegti į nedidelę negyvą strimėlę, žinomas žvejys galėjo pažeisti Mėgėjiškos žūklės taisykles.

Aplinkos ministerijos patvirtintų Mėgėjiškos žūklės taisyklių 12 punkte rašoma „Draudžiama žvejoti kiršlius, marguosius upėtakius, šlakius, lašišas natūralios kilmės masalais“. Taigi, ar ant kabliuko pritvirtinęs negyvą žuvį ir dar pamokęs to savo laidos žiūrovus, P. Korsakas pažeidė šį taisyklių punktą?

Nenorėjęs prisistatyti „TV6“ kanalo, kuriuo ir transliuojama laida, atstovas GRYNAS.lt teigė, jog „nėra ko pūsti burbulo“: žvejota buvo negyva žuvele, be to – Baltijos jūroje, o ne vidaus telkiniuose. Vyro teigimu, įstatymas galioja tik vidaus telkinių žvejybai.

Pažeidė taisyklę, kurią reiktų keisti

Aplinkos ministerijos Gamtos išteklių skyriaus vedėjas Vilmantas Graičiūnas GRYNAS.lt patvirtino, jog laidos vedėjas taisykles vis dėlto pažeidė. „Lašišas, kiršlius, šlakius draudžiama gaudyti natūralios kilmės masalais ir nėra padaryta išimtis Baltijos jūrai. Ar negyva, ar gyva žuvelė – tai yra natūralios kilmės masalas, - aiškino V. Graičiūnas. - Formaliai turėtume jį bausti, bet iš tiesų, pripažinsiu – sudarydami taisykles neapgalvojome visų niuansų. Turėjome omenyje, kad žvejoti natūralios kilmės masalais negalima vidaus telkiniuose. Vadinasi, upėse. Drausti jais žvejoti jūroje – gal ir nelabai logiškas draudimas.“

Gamtos išteklių skyriaus vedėjas žadėjo, jog Mėgėjiškos žūklės plėtros taryba grįš prie patvirtintų taisyklių, nes yra ir daugiau punktų, kurie prašosi dar kartą persvarstomi. Vedėjo teigimu, kai kur jūrinei žūklei turėtų būti daromos išimtys. 

Svaresnis pažeidimas - žvejyba gyva žuvimi

„Jūroje ateinantiems metams nustatytas 3600 šlakių sugavimo limitas. Tad pagalvokite... Verslininkai naudoja natūralios kilmės masalus, o mėgėjams tai drausti – nežinau, ar tikslinga, - svarstė V. Graičiūnas. - Per tokius atvejus ir atsiskleidžia žūklės taisyklių netobulumas.“

Jis taip pat pridūrė, kad taisyklių punktuose, kurie draudžia naudoti natūralios kilmės masalą žvejybai sausio-balandžio mėnesiais, reikėtų padaryti išimtį: vėgelių, stintų žvejybai turėtų būti leista naudoti negyvą masalą arba jo dalį. Draudimas skirtas žvejybai gyvomis žuvelėmis.

Po laidos žvejai ėmė ginčytis

Mėgėjiškos žūklės forumo „Žvejo tribūna“ internete administratoriaus Martyno Ganusausko teigimu, žvejų benduomenė, peržiūrėjusi laidą, skilo į dvi stovyklas. Vieni užstojo garsų laidos vedėją ir keikė netobulus Lietuvos įstatymus. Kiti piktinosi, jog pažeidimas atvirai demonstruojamas visai Lietuvai. Treti šaipydamiesi teigė, jog kritikai žvejai  tiesiog pavydi laimikio.

Aktyvus žvejų forumo narys ir laidos žiūrovas Linas Bartašius nusprendė pasiteirauti P. Korsako apie galimą pažeidimą. Vyro teigimu, iš laidos „Vienam gale kablys“ vedėjo jis gavo tokį atsakymą: „Nėra nurodyta kaip gaudyti Baltijos jūroje, draudimas (žvejoti, - red. past.) natūralios kilmes masalais - vidaus vandens telkiniuose. Taip kad sunku ką nors pasakyti, nes Baltija - ne vidaus vandens telkinys, taisyklėse išskiriama tik kotų skaičius ir kabliukų kiekis, apie masalus - neužsimenama. Manau, kad kaip visada, mums „rybokams“ ne priekabių ieškot reikia, o rimtai imtis taisyklių tobulinimo... bet kas imsis?“

Korsakas gali tikėtis nebent įspėjimo

Vis dėlto forumo „Žvejo tribūna“ administratorius stebisi, jog inspektoriai, aiškiai žinodami kelių pažeidėjų vardus bei pavardes, nesiima jokių veiksmų.

Gamtos išteklių skyriaus vedėjas Vilmantas Graičiūnas teigė, jog už tokį pažeidimą priklausytų bauda nuo 25 iki 200 litų su įrankių konfiskavimu arba be konfiskavimo taip pat galimas paprastas įspėjimas. „Tokiu atveju, manau, galima duoti žvejui įspėjimą. Tokia nuobauda yra numatyta administracinės teisės pažeidimų kodekse,“ - nusprendė Gamtos išteklių skyriaus vedėjas.