Išgirdę sprogimą ties Muoriškių gyvenviete, prie Nemunėlio upės, buvę pareigūnai skubiai nuvyko į vietą ir pamatė kitame upės krante, Latvijos teritorijoje, iš vandens guminę valtį traukiančius žmones. Jie, paskubomis susikrovę daiktus į automobilį, išvyko. Spėjama, kad jie galėjo upėje naudodami sprogmenis gaudyti žuvims.

Reide dalyvavęs aplinkos viceministras Linas Jonauskas GRYNAS.lt pasakojo, jog anksčiau galvojo, kad tokie įvykiai vyksta tik kine.

„Kai patys susidūrėme su mažų mažiausia šokiruojančia istorija, kad naudojant sprogmenis buvo brakonieriaujama, pirmadienį nedelsiant paskambinau kolegoms į Latviją ir informavau apie tokį dalyką. Žinoma, kolegos nustebo. Dar perdaviau informaciją apie nedrausmingus Latvijos žvejus, kurie, pamatę mūsų pareigūnus, su lydekomis sprukdavo nuo upės. Ten vis dar draudžiama žvejoti lydekas“, - sakė L. Jonauskas.

Anot viceministro, susitarta, kad suintensyvės kontrolė Latvijos pasienyje. Taip pat sutarta ir dėl bendro reido, kuriame dalyvaus ir Lietuvos, ir Latvijos pareigūnai: „Dabar upeliai, kurie ribojasi su Latvija, bus apsėsti žvejų, nes prasidėjo žiobrių migracija, kuri pritraukia labai daug žvejų. Su latviais pasirašysime bendrą deklaraciją dėl greitesnės savitarpio pagalbos. Būtų kur kas geriau, jeigu sekmadienį būtume turėję konkrečių žmonių, dirbančių tame regione, telefonų numerius ir būtume juos informavę apie situaciją.“

Pasak pašnekovo, žvejyba naudojant sprogstamąsias medžiagas ar elektros srovę gali užtraukti baudžiamąją atsakomybę. Būtų skaičiuojama žala gamtai, nes nukentėtų kiti gyvūnai, buvę vandenyje: „Tokio šiurpaus atvejo Lietuvoje aš pats nepamenu. Esu matęs, kad taip vyksta tik kine, bet gyvenimas rodo, kad taip įvykti gali ir realybėje.“

Viceministras lygino baudas Lietuvoje ir Latvijoje. Kaimyninėje šalyje baudos už žvejyba be leidimų ar draudžiamais įrankiais yra nuo 15 iki 500 eurų. Viena lydeka yra įkainuota 29 eurais, o neršto metu bauda didėja penkis kartus - už lydeką reikėtų mokėti 145 eurus. Lietuvoje baudos priklausomai nuo žvejybos įrankių yra panašios, o žala gamtai už lydeką yra 145 eurai (500 litų). Jeigu brakonieriaujama ichtiologiniame draustinyje, žala aplinkai išauga tris kartus.

„Latviai iš mūsų noriai semiasi patirties. Pas juos egzistuoja tokios pačios problemos - trūksta darbuotojų. Bet mes tikrai esame visa galva aukščiau už juos. Jie turi, ko iš mūsų pasimokyti ir tai daro“, - kalbėjo L. Jonauskas.