gamtinių dujų gavybos sugriautus žmonių gyvenimus.

Gamtinės dujos dažnai vadinamos ateities energija ir kasmet išsikovoja vis svarbesnes pozicijas rinkoje. Pagrindiniai tokios energijos privalumai yra universalumas, pigumas, taupumas bei ekologiškumas.
Citata
Faktai atrodo tikri, žmonių istorijos graudina ir verčia sunerimti, tačiau įtarimus kelia šio filmo vienpusiškumas, mat jo kūrėjas nediskutuotinai palaiko kovotojų prieš gamtinių dujų gavybą pusę ir besąlygiškai kaltina jų veiksmus, neieškodamas nei priežasčių, nei alternatyvų.

Gamtinių dujų kampanijos teigia, kad šis natūralus resursas yra tiesiausias kelias į energetinę nepriklausomybę, mat gausūs jo ištekliai glūdi tiesiai po mūsų kojomis, tereikia juos pasiimti. Deja, JAV esančių Teksaso, Pensilvanijos bei Vajomingo valstijų gyventojai pasakoja ką kitą ir pristato plačiai neeskaluojamą gamtinių dujų gavybos žalą aplinkai bei žmonėms.

Gavybai negalioja teisės aktai?

Pačios gamtinės dujos – puikus produktas, natūraliai susidaręs per tūkstančius metų. Nerimą kelia šio resurso gavyba, kurios metu pažeidžiami giluminiai žemės sluoksniai, tam naudojant pavojingų chemikalų mišinį.

Liūdniausia tai, kad nei šių chemikalų pavadinimai, nei jų kiekiai negali būti tiksliai įvardinti, nes tokia dujų gavyba buvo pavadinta „išimtine“ ir nekenksminga giliai žemėje glūdinčio vandens resursams, taip atleidžiant ją nuo visų Saugaus Vandens Vartojimo Akte (Safe Water Drinking Act) esančių reikalavimų. Tokiu būdu gamtinių dujų kampanijos buvo atleistos nuo bet kokios atsakomybės ir turi teisę neviešinti jokių savo darbuose naudojamų medžiagų.
Naftos ir dujų gręžiniai Vajomingo valstijoje JAV

Viešinamos ar ne, šios medžiagos daro siaubingą žalą geriamo vandens ištekliams. Apie tai ir kalbama dokumentiniame filme „Dujų žemė“ („Gasland“ angl.). Nepakeliamas vandens tvaikas, pakitusi jo spalva, galybė nuosėdų ir nuolat kamuojančios ligos – tai į savo žemę gamtinių dujų žvalgus įsileidusių žmonių realybė.

Pateikiame Jums šio filmo pristatymą:

Šią vasarą pasirodė ir antroji aktyvaus režisieriaus sukurta šio filmo dalis:

Išklausė daugybę žmonių istorijų

Pradėjęs savo kelionę Joshas greičiausiai nei nenumanė į kokią keblią ir painią istoriją veliasi. Jis tapo ne tik kraupių užteršto vandens pasekmių liudininku, bet ir savotišku kovotoju dėl nuo šios srities pramonės nukentėjusių žmonių gerovės. Nepanorę viešinti savo veidų žmonės jam siuntė savo geriamo vandens mėginius, prašydami ištirti kas iš tikrųjų jame slepiasi, nes JAV laboratorijose atlikti tyrimai teigė, jog vanduo švarus ir tinkamas vartoti.

Kiti buvo pavargę nuo nuolatinės tylios kovos ir patys kalbėjo vaikino kurtame dokumentiniame filme, demonstruodami iš čiaupo bėgančio vandens sprogimus bei kitus stulbinančius reiškinius.

Faktai atrodo tikri, žmonių istorijos graudina ir verčia sunerimti, tačiau įtarimus kelia šio filmo vienpusiškumas, mat jo kūrėjas nediskutuotinai palaiko kovotojų prieš gamtinių dujų gavybą pusę ir besąlygiškai kaltina jų veiksmus, neieškodamas nei priežasčių, nei alternatyvų.

Kas filme tiesa, o kas kiek perspausta propaganda – spręsti lieka kiekvienam iš žiūrovų. Vis dėlto, filmą pasižiūrėti verta, nes gamtinių dujų žvalgytojai greitai gali pasibelsti ir į jūsų duris.

Jei susidomėjote, siūlome peržiūrėti visą filmą (anglų kalba):

Daugiau atsakymų į dažnai užduodamus klausimus apie filmą bei gamtinių dujų gavybą galite sužinoti ČIA.