Kraujasiurbiai kol kas nesiruošia žiemos miegui, tad į gamtą susiruošę klaipėdiečiai turėtų neprarasti budrumo. Šiemet jau užregistruota gerokai daugiau Laimo ligos atvejų nei pernai.

Susidarė palankios sąlygos

Rugpjūčio viduryje prasidėjęs antrasis erkių aktyvumo pakilimas kol kas neslūgsta. Kad erkės prieš žiemą intensyviai ieško naujų aukų, patvirtina ir spalio statistika – per kelias pirmąsias mėnesio dienas jau užregistruoti penki nauji Laimo ligos atvejai.

Kaip informavo Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Vilija Pečkauskienė, šiomis dienomis Girulių miške viename kilometre aptikta 10 suaugusių erkių ir 21 nimfa.

„Erkėms dabar labai palankios oro sąlygos – šiltas ir ilgas ruduo, daug nenukritusių lapų, sodri žolė, tad iš tiesų jų randame dar gana daug“, – aiškino specialistė.

Antrasis erkių aktyvumas šiemet užfiksuotas gerokai anksčiau nei pernai – rugpjūčio 18 d. Pernai jis prasidėjo rugsėjo 10 d., bet gana greitai ir baigėsi.

Dažniau nukenčia moterys

Dėl palankių oro sąlygų šiemet Klaipėdos apskrityje užregistruota ir daugiau naujų Laimo ligos atvejų. Šis skaičius jau perkopė triženklę sumą.

Per devynis šių metų mėnesius mažiau naujų Laimo ligos atvejų užregistruota uostamiestyje – 11 atvejų mažiau nei pernai per tą patį laikotarpį.

Pastebima, kad Laimo liga dažniausiai užsikrečia moterys, o erkiniu encefalitu – vyrai. Klaipėdoje pastaroji liga diagnozuota trims stipriosios lyties atstovams.

Nukenčia net namuose

V.Pečkauskienė atkreipė dėmesį, kad kraujasiurbių aukų iki pirmųjų šalčių dar gali daugėti. Tad susiruošusiems į gamtą žmonėms ji patarė nepamiršti apsaugos priemonių – rinktis šviesius, uždarus drabužius, naudoti erkes atbaidančius purškalus ar tepalus.

Ji priminė, kad reikėtų rinktis ne skrajojantiems, o ropojantiems vabzdžiams atbaidyti skirtas priemones.

Specialistė pastebi, kad 70 proc. susirgusiųjų erkės įsisiurbė miškuose, parkuose ar net uostamiesčio skveruose. 25 proc. klaipėdiečių nurodė užsikrėtę gyvenamojoje vietoje. Nedidelę dalį sudaro tie, kuriuos kraujasiurbiai užkrėtė darbo vietoje. Į pastarąją kategoriją dažniausiai patenka girininkai.

Užsikrėtusieji gyventojai dažniausiai nurodo Girulių, Melnragės, Dituvos, Kretingos miškus, taip pat Smiltynės poilsio zoną, uostamiesčio parkus bei skverus.

Pernai ir šiemet

Laimo liga užsikrėtė

Klaipėdoje – 39 ir 28 gyventojai

Klaipėdos apskrityje – 94 ir 102 gyventojai

erkiniu encefalitu užsikrėtė

Klaipėdoje – 9 ir 3

Klaipėdos apskrityje – 26 ir 21