Kaip įmanydami stengiamės atgaivinti turizmą mūsų krašte. Didžiausios viltys siejamos su Kupiškio mariomis, kurias tvarkant iš Europos Sąjungos lėšų buvo investuotas ne vienas milijonas litų. Bene gražiausias akcentas marių fone yra žymusis pusiasalis - Uošvės liežuvis.

Pernai kovoje su marių pakrančių niokotojais labai ryžtingai pasisakė rajono meras Jonas Jarutis - jis net premiją žadėjo skirti tiems, kurie praneš apie netinkamai besielgiančius asmenis. Praėjusio šeštadienio popietę Uošvės liežuvyje riaumojo keturratis, degė laužas - čia šventė žinomas Kupiškio verslininkas Povilas Domža. Nors prie pusiasalio pakabintos taisyklės skelbia, kad ten draudžiama kurti laužą, vartoti alkoholinius gėrimus, o transporto priemones leidžiama statyti tik tam skirtose vietose, tądien viskas buvo kitaip.

Niokotojai kaip ir aiškūs, tik kažin ar meras tesės žodį ir skirs premiją, nes Uošvės liežuvį šeštadienio popietę siaubė ne paprasti mirtingieji, atvykėliai iš kitur, o savieji.

Savų nemato

„Kviečiame aplankyti Uošvės liežuvį. Pažiūrėkit, kas ten darosi, kaip rajono „grietinėlė“ spjauna į viską ir linksminasi nesilaikydama taisyklių, - sulaukėme šeštadienio popietę skambučio. - Skambinau policijai, pranešiau apie tai, kad važinėja automobiliu draudžiamoje vietoje. Jie tik atvažiavo, pastovėjo ir išvažiavo. Skambinau seniūnui. Jis atsakė, kad davė ten leidimą linksmintis.

Sunkiai suvokiama, kad taip ramiai lėbauti galėtų paprastas, eilinis rajono gyventojas - niokoti gamtą ir nieko nebijoti.“

Dainius Bardauskas
Atsakingi pareigūnai tik skėsčioja rankomis, manau, jog gyvename mažo kaimo sindromu, kai niekas nenori spręsti problemų. Kyla klausimas, ar leidimą iškylauti davęs valstybės tarnautojas neviršijo savo įgaliojimų.

Nuvykę į vietą, pamatėme, kad mums pranešęs vyras nemelavo. Keturratis riaumojo po išgirtąjį dendrologinį parką ne tik pažliugusiais takeliais, bet ir pieva. Paskui sau ramiausiai pasuko ant marių ledo - juk kitaip į pusiasalį nepateksi - įvažiavimas užtvertas ir dar spyna pakabinta.
Pakalbinus netoliese susirinkusius žvejus, vyrai kalbėjo tiesiai šviesiai: „Jeigu taip ir toliau bus leidžiama elgtis šiame pusiasalyje, po kelerių metų kažin ar kas beliks. Pabandykit jūs ten laužą susikurti - atlėks policija, gamtosaugininkai ir tokias baudas susimokėsit, kad visam laikui praeis noras taip iškylauti. O dabar matot, kas darosi - savi savų nemato...“

„Kupiškėnų mintims“ surinkus informaciją apie minėtą įvykį, paaiškėjo, kad savo šventę Uošvės liežuvyje šeštadienį organizavo verslininkas P. Domža. Pakalbinus jį patį, pašnekovas tikino, kad niekam žalos nepadaręs.

Įspėtas, jog negražūs žygiai užfiksuoti nuotraukose, pašnekovas pyktelėjo ir pabrėžė, kad daugiau nieko nekomentuosiąs.

Nėra už ką bausti

Pirmadienio rytą „Kupiškėnų mintims“ pakalbinus atsakingas tarnybas: aplinkosaugininkus ir policijos pareigūnus, pasirodė, kad visas minėtas šurmulys juos jau pasiekė savaitgalį iš gyventojų skundų. Tačiau nei vieni, nei kiti tvarkos sergėtojai patikino neturį pagrindo pramogautojų bausti.

Apie važinėjimą keturračiu Uošvės liežuvyje ir ant Kupiškio marių pranešimą gavęs Panevėžio regiono aplinkos apsaugos departamento (PRAAD) Gyvosios gamtos inspekcijos atstovas Gaudentas Baikauskas drausminti pramogautojų nusiuntė policijos patrulius. O dėl važinėjimosi ant ledo, pašnekovo teigimu, tai draudžiančių teisės aktų Lietuvoje kol kas nėra. Baudą aplinkosaugininkai skiria tik saugomose teritorijose ledu važinėjantiems vairuotojams.

Dėl važinėjimo marių pakrantės zonoje G. Baikauskas liepė kreiptis į PRAAD Kupiškio rajono agentūros vedėją Vitą Stančikienę. Ši tvirtino nieko apie marių niokotojus negirdėjusi ir pažadėjo pasidomėti gauta informacija.

Elito šventė - be taisyklių

Jokių nuobaudų įsismarkavusiems Uošvės liežuvio lankytojams neskyrė ir Kupiškio rajono policijos komisariato pareigūnai. Pasak šios įstaigos Organizacinės grupės specialistės Jurgitos Žiūrienės, šeštadienį po gauto pranešimo į įvykį atvažiavę patruliai transporto priemonių nepastebėjo. O prieš tai išvažinėtos keturračio vėžės matėsi tik ant salos takelių.

„Ženklo, draudžiančio įvažiuoti į salą, nėra, todėl ir pažeidimo realiai - nėra“, - sakė J. Žiūrienė.

O dėl važinėjimo ledu, pašnekovės teigimu, konkretaus Administracinės teisės pažeidimų kodekse straipsnio irgi nėra. Tokį vairuotoją, anot jos, galima bausti nebent už kitus pažeidimus: „Pavyzdžiui, jei vairavo transporto priemonę be techninės apžiūros - baudžia policija, jei iš transporto priemonės bėgo tepalai - baudžia aplinkos apsauga ir panašiai.“

Taip pat tokį pažeidimą galima būtų traktuoti kaip pavojingą manevravimą. Tačiau realybėje ledo ekstremalams policijos pareigūnai tik piršteliu gali pagrūmoti.

Davė leidimą švęsti kultūringai

Apie garsiai nuskambėjusias pramogas Uošvės liežuvyje „Kupiškėnų mintims“ prisipažino girdėjęs ir už tvarką prie Kupiškio marių atsakingas Kupiškio seniūnijos seniūnas Julius Vytautas Semėnas.
Jam apie tai pranešė aplinkosaugos pareigūnai.

Pašnekovas neslėpė, jog šventė saloje vyko jam žinant. Jis pats davė leidimą verslininkui P. Domžai su savo kolektyvu surengti nedidelį vakarėlį. Tik, seniūno teigimu, pramogautojams saloje leista užsikurti laužą ir įsivaryti vieną automobilį muzikai leisti.

Žvejai
Jeigu taip ir toliau bus leidžiama elgtis šiame pusiasalyje, po kelerių metų kažin ar kas beliks. Pabandykit jūs ten laužą susikurti - atlėks policija, gamtosaugininkai ir tokias baudas susimokėsit, kad visam laikui praeis noras taip iškylauti. O dabar matot, kas darosi - savi savų nemato...

Tačiau „Kupiškėnų minčių“ užfiksuotas keturratis, ko gero, ne šventinėms melodijoms buvo skirtas. Juo „baliušnikai“ skersai išilgai raižė salą, nesibaimino užšokti ant marių ledo ir net į tualetus važiavo ratuoti.

„Leidimą daviau. Bet jei bus padaryta žalos Uošvės liežuvyje, pažeidėjai privalės atsakyti“, - pabrėžė J. V. Semėnas.

Neprotinga viską uždrausti

Žymiai švelnesnis šiuo atžvilgiu pasirodė dar praėjusią vasarą su marių niokotojais kovoti raginęs Kupiškio rajono meras Jonas Jarutis. Jis patikino savaitgalį gavęs žmonių skundų apie puotą prie Kupiškio marių ir pats buvo nuvykęs apžiūrėti minėtų vietų. Tačiau nieko blogo J. Jarutis sakė nepastebėjęs.

„Jau kalbėjau su aplinkosaugininkais ir pats buvau pasižiūrėti. Bet kažko baisaus nepamačiau - viskas atrodė tvarkinga“, - sakė meras.

Elito šventė - be taisyklių

Priminus, kad transporto priemonėmis į salą įvažiuoti draudžiama, pašnekovas teigė, jog tokio ženklo kol kas dar nėra. O be to, anot jo, neprotinga Uošvės liežuvyje uždrausti tokias pramogas.

„Nepritariu nekultūringam šventimui, bet kas bus, jei viską uždrausime“, - kalbėjo meras ir pažadėjo dar atidžiau pasidomėti praėjusio savaitgalio įvykiais.

Kas surengė šventę Kupiškio marių saloje, pašnekovas patikino, nežinąs.

Prašys paaiškinti

„Šis įvykis tikrai tyliai nepraeis. Teiksiu paklausimą rajono Tarybai ir Savivaldybės administracijai dėl leidimų išdavimo tvarkos renginiams ir tokiems pobūviams. Tai principinis klausimas - ar taisyklės galioja visiems, ar yra išimčių. Ar gali paprastas mirtingasis taip pat čia švęsti gimtadienius. O kad atsakingi pareigūnai tik skėsčioja rankomis, manau, jog gyvename mažo kaimo sindromu, kai niekas nenori spręsti problemų. Kyla klausimas, ar leidimą iškylauti davęs valstybės tarnautojas neviršijo savo įgaliojimų“, - sakė Dainius Bardauskas. Jis savaitgalį taip pat sulaukė gyventojų skundo dėl įvykių Uošvės liežuvyje.