Su aplinkosauga susijusius leidimus fiziniai ir juridiniai asmenys jau nuo penktadienio, kovo 30 d., gali užsisakyti negaišdami laiko lankymuisi valstybės institucijose – elektroniniu būdu. Tokias galimybes sudaro naujoji Aplinkosaugos leidimų informacinė sistema (ALIS). Naudojantis šia sistema, išduodami 17 rūšių leidimai.

Pirmieji ALIS privalumus išmėgino meškeriotojai, jau pirmosiomis sistemos veikimo valandomis pradėję pirkti mėgėjiškos žvejybos leidimus. Iš visų aplinkosauginių leidimų tokių išduodama daugiausia. Pavyzdžiui, pernai buvo išduota 87 tūkst. mėgėjiškos žvejybos leidimų. Šiemet šis skaičius turėtų padidėti, nes kai kurie mėgėjai neįsigydavo leidimo tik dėl nepatogios tvarkos. Regionų aplinkos apsaugos departamentuose ar valstybinių parkų direkcijose žvejas mėgėjas galėdavo įsigyti leidimą tik darbo dienomis, prieš tai banke sumokėjęs nustatytą valstybės rinkliavą ir pateikęs mokėjimo kvitą. Leidimų išdavimo procedūra užimdavo daug laiko ir žvejui, ir aplinkosaugos pareigūnams. Dabar leidimą galima įsigyti patogiai, greitai ir bet kuriuo laiku – tereikia prisijungti prie ALIS ir pasinaudoti elektronine bankininkyste. O aplinkosaugos pareigūnai daugiau savo darbo laiko galės skirti tiesioginiam darbui.

Be meškeriotojo bilieto, suteikiančio teisę mėgėjiškai žūklei valstybiniuose neišnuomotuose vandens telkiniuose, ir žūklės leidimo, suteikiančio teisę mėgėjiškai žūklei valstybiniame išnuomotame vandens telkinyje, elektroniniu būdu galima įsigyti ir kitų žvejybos leidimų – leidimą žvejoti verslinės žvejybos įrankiais, leidimą limituotai žvejybai, specialiosios žvejybos leidimą.

Naudodamiesi ALIS, laiko sutaupys ir norintieji gauti leidimą miškui kirsti. Tokių leidimų irgi išduodama tūkstančiais – pavyzdžiui, pernai išduota 14,9 tūkst. Elektroniniu būdu taip pat galima užsisakyti leidimus įvežti į Lietuvą arba išvežti iš jos gyvūnus ar prekiauti jais, leidimus įvežti į Lietuvą arba išvežti iš jos saugomų rūšių laukinius augalus ar prekiauti jais, TIPK leidimus, leidimus tirti žemės gelmes, naudoti naudingųjų iškasenų (išskyrus angliavandenilius), požeminio pramoninio bei mineralinio vandens išteklius ir žemės gelmių ertmes, pavojingų atliekų tvarkymo licencijas, leidimus atlikti aplinkos ir taršos šaltinių išmetamų į aplinką teršalų tyrimus. ALIS tinklapyje pateikta išsami informacija apie kiekvieno leidimo išdavimo tvarką ir sąlygas, nurodyta, kaip naudotis sistema.

ALIS elektroninės paslaugos yra dviejų lygių – ketvirto ir trečio. Ketvirtojo lygio paslaugos leidimai suteikiami automatiškai, t. y. visa leidimo išdavimo procedūra vyksta tik elektroniniu būdu. Šio lygio paslauga teikiama išduodant 5 rūšių leidimus – mėgėjiškai ir limituotai žvejybai, gyvūnų įvežimui į Lietuvą arba išvežimui iš jos, taip pat aplinkos ir taršos šaltinių išmetamų į aplinką teršalų tyrimams. Kitų dvylikos leidimų išdavimas – trečiojo lygio paslauga, kai duomenys perduodami elektroniniu būdu, o leidimą reikia atsiimti už jo išdavimą atsakingoje institucijoje duomenų apsaugos sumetimais.

Naujoji elektroninė aplinkosaugos leidimų išdavimo sistema sukurta naudojantis Europos regioninės plėtros fondo parama. Ją įdiegus, aplinkosaugos leidimų užsakymo ir išdavimo procesas bus paprastesnis, daugeliu atvejų sutrumpės leidimų išdavimo laikas, sumažės atsakingų institucijų, susijusių su leidimų išdavimu, finansinės ir laiko sąnaudos, bus užtikrintas efektyvesnis duomenų valdymas, supaprastės leidimų patikrinimo procedūra.