Į redakciją parašiusi Viršuliškių gyventoja pranešė apie dar vienus intensyvius kirtimus sostinėje.
Šalia esančio namo gyventoja
Visur apskambinau prašydama atvažiuoti ir pasižiūrėti – koks vandalizmas vyksta. Barbarai! Aš suprantu, kad reikalingi nauji namai. Bet čia projektuojama – vienas devynaukštis ir 3 ar 4 penkiaaukščiai. Tokiame plote! Žmonės gyvens ant šaligatvio – juk kiek yra gyventojų, kiek mašinų, kiek vaikų!

„Šių metų balandžio 17-ą dieną Vilniuje, Č. Sugiharos g. 2 esančiame sklype buvo iškirsta apie keturiasdešimt brandžių medžių – beržų, klevų ir liepų. Gretimų namų gyventojai kovojo dėl šių medžių išsaugojimo nuo 2007-ųjų. Medžiai sudarė ypač gražią želdinių grupę gana pilkoje ir mažai žalumos turinčioje Viršuliškių mikrorajono dalyje,“- dėl nupjautų lapuočių skundėsi netoliese esančio namo gyventoja Julija.

Moters teigimu, šalia želdinių buvo vaikų žaidimo aikštelė ir krepšinio aikštelė. Statybos sklype Č. Sugiharos g. 2 2008-aisiais buvo „užšaldytos“ dėl krizės. Per tą laiką sklypas buvo perparduotas bendrovei „Veikmės statyba“.

Žemės nuosavybės teisės išslydo iš rankų

„Tas plotas, sakyčiau, visiškai ant šaligatvio! Yra kapinės, šalia „Ledo rūmų“ ir priešais – tokia tarsi medžių alėja. Ten stovėjo toks „Fiat'o“ gargaras. Mūsų bendrijos pirmininkas ėmė ir su niekuo nesuderinęs tą kampą pardavė. Jis, žinokit, baisus žmogus. Tas plotas anksčiau priklausė bendrijai, tai buvo mūsų kiemas, - istoriją pradėjo pasakoti Julija. - Gražus kraštovaizdis buvo, ir vaikams palakstyt smagu. Taigi pardavė tam „Fiat“ gargarui ir ten neišėjo jiems jokio pelno gauti iš tos veiklos. Tuomet kažkokiu būdu „Veikmė“ nupirko tą plotą. Jie čia viską išgriovė, leidimą medžiams kirsti gavo vos 15-ą dieną.

Šis rajonas stovi jau 30-40 metų. Čia namai pastatyti 1977-ais. Tada jau buvo tie medžiai, didžiuliai klevai... Visur apskambinau prašydama atvažiuoti ir pasižiūrėti – koks vandalizmas vyksta. Barbarai! Aš suprantu, kad reikalingi nauji namai. Bet čia projektuojama – vienas devynaukštis ir 3 ar 4 penkiaaukščiai. Tokiame plote! Žmonės gyvens ant šaligatvio – juk kiek yra gyventojų, kiek mašinų, kiek vaikų!“

Visos organizacijos, į kurias šios gatvės daugiabučio gyventojai kreipėsi, nukreipdavo juos į savivaldybę.

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos Miesto ūkio ir transporto departamento Želdynų poskyrio vyriausiasis specialistas Marius Pabrieža patvirtino, jog medžiai buvo ne avarinės būklės, ir iškirsti tiesiog dėl to, jog trukdė naujoms statyboms.

„Informuojame, kad leidimas medžių kirtimui buvo išduotas bendrovei „Veikmės statyba“ nuosavybės teise valdomame žemės sklype, gavus visus reikiamus suderintus projektus ir leidimus bei suderintas su Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentu. Medžiai buvo kertami trukdantys naujo objekto statybai, o ne kaip prastos sanitarinės būklės želdiniai. Taip pat užsakovas už želdinių šalinimą sumokėjo atkuriamąją vertę bei suderintu projektu yra įsipareigojęs po statybų atlikti aplinkinių namų teritorijos želdinimą, pasodinant per 40 vnt. medelių, sutvarkyti automobilių aikštelę, pėsčiųjų takus“, - atsakyme GRYNAS.lt redakcijai rašė M. Pabrieža.

Vyro teigimu, įmonė už medžių šalinimą turėjo sumokėti daugiau nei 90 tūkst. litų.

Apie ateities projektus žino tik pirmininkas

Vilniaus miesto savivaldybės atstovas tikino, jog Želdynų poskyris nėra gavęs nei vieno gyventojo kreipimosi, skundo ar prieštaravimo dėl pašalintų medžių. 

„Pažymime, jog vykstant projekto derinimui aplinkinių namų bendrijos pirmininkas p. Burdulis taip pat yra suderinęs vystomą projektą, tad visų pirma pirmininkas turėtų apšviesti gyventojus. Dėl sklypo suformavimo neturime informacijos, tai galėtų atsakyti Miesto plėtros departamentas“, - dėstė vyriausiasis specialistas.

Sugiharos g. gyventojai kreipėsi net į Vilniaus visuomenės sveikatos centrą, nes visai šalia namo kirtėjams darbuojantis su kranais, jie jausdavo vibraciją.

„Imkit tą žemę, statykit, ką norit. Palikit medžius... Juk sulaiko ir gatvės taršą, ir triukšmą. O čia būna tokie transporto kamščiai... Dabar visi vaikštom ir nervinamės. Vaikštom verkdami“, - guodėsi Č. Sugiharos gatvės gyventoja.

Tuo metu „Veikmės“ statybininkai gyventojams žada, jog teritorija bus sutvarkyta praktiškai idealiai.
Marius Pabrieža
Medžiai buvo kertami trukdantys naujo objekto statybai, o ne kaip prastos sanitarinės būklės želdiniai.

Nusivylė Lietuvos milijonieriais

„Vilniaus savivaldybės atsakingi darbuotojai į gyventojų skundus, kad kertami želdiniai, nereagavo,- tvirtino Julija. - Kai skambinom į savivaldybę sakė, kad bus „pagerintas gerbūvis“. Na nuo kada medžiai blogai veikia žmogų?! Kokiam dar „gerbūviui“ jie gali trukdyti?“, - stebėjosi moteris.

Ji teigė tikėjusi, jog Lietuvoje milijonieriai ar milijardieriai turi širdį: „Pas mus nereikalingi įstatymai, savo nuosavybę, save, reikia nebent su kokiais kuolais ginti. Žmonėms vienintelė vertybė: pinigai, pinigai, pinigai. Gali turėti 10 milijonų – ir dar mažai. Mes čia gyvename 30 metų, senbuviai. Tai gal ir mūsų nuomonės reikėtų atsiklausti? Baisu, žinokit. Fotografavome tuos kelmus, kaip vertė tuos medžius...“, - susigraudinusi pro ašaras pasakojo moteris.

Bendrovės „Veikmės statyba“ atstovai atsisakė komentuoti šią situaciją.