Oficialų nurodymą nugriauti tvorą iki liepos 15 d. Alytaus regiono aplinkos apsaugos departamento Druskininkų aplinkos apsaugos agentūros vadovas Sigitas Kvaraciejus surašė ir registruotu laišku išsiuntė Druskininkų savivaldybės merui Ričardui Malinauskui šių metų gegužės 28 d., po susitikimo su tuometiniu aplinkos ministru Valentinu Mazuroniu.

Skandalas dėl tvoros prasidėjo kovą, naujienų portalui „Delfi" ir savaitraščiui „Druskininkų naujienos" paviešinus R.Malinausko sodybos nuotraukas, kuriose akivaizdžiai matėsi, kad jos tvora užtverta iki pat vandens. Aplinkos ministerija kaip tik tuo metu buvo paskelbusi karą nelegalioms tvoroms prie vandens telkinių ir pradėjusi akciją „Tvora".
Citata
Kiekvieną mėnesį, kol nebus pašalinti žalos aplinkai padariniai, šis dydis bus didinamas po 500 litų už tiesinį tvoros metrą.

Liepos 15-osios rytą kurorto mero sodybos tvora vis dar tebestovėjo ir nesimatė jokių požymių, kad kas nors būtų bandęs ją ardyti. Ratnyčia vis taip pat plukdo vidurvasario saulės atspindžiais žaidžiančius Lato ežero vandenis į Nemuną, senasis Latežerio kaimas gyvena savo nesparčiu gamtos padiktuotu ritmu. Mero sodyba, žvelgiant nuo upės pusės, atrodo lygiai taip pat, kaip prieš mėnesį, tik į upę išsikišęs tvoros galas dar ir apraizgytas spygliuota viela.

Aplinkos ministerija skelbia, kad akcijos „Tvora" metu aplinkos apsaugos pareigūnai surašo privalomuosius nurodymus, įpareigojančius asmenis pašalinti žalos aplinkai padarinius. Jei per nurodytą terminą nepašalinami žalos aplinkai padariniai, skaičiuojamas žalos aplinkai dydis – po 500 Lt už kiekvieną tiesinį tvoros metrą. Kiekvieną mėnesį, kol nebus pašalinti žalos aplinkai padariniai, šis dydis bus didinamas po 500 litų už tiesinį tvoros metrą.

Vykdydami patikrinimą dėl nelegaliai pastatytos mero tvoros, aplinkosaugininkai suabejojo ar ir pats R.Malinausko namas pastatytas teisėtai. Atlikusi tyrimą Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija birželio 4 d. kreipėsi į Generalinę prokuratūrą prašydama apginti viešąjį interesą, pripažinti negaliojančiu Druskininkų savivaldybės 2006 metais išduota statybos leidimą ir įpareigoti R. Malinauską išardyti Ratnyčios upės apsaugos juostoje pastatytą gyvenamojo namo dalį, tvoros dalį, stoginę, lauko židinį, taip pat sutvarkyti statybvietę.

Pats R. Malinauskas dar gegužės pabaigoje išplatino pranešimą, kad tvoros neketina griauti, o su aplinkosaugininkais žada aiškintis teismuose.